Läkaren har totalt fått 50 anmärkningar om misskötsamhet på jobbet sedan 2006. Foto: SVT

Våldsam läkare tas ur tjänst – med full lön

Uppdaterad
Publicerad

En läkare som tidigare varit anställd i Södertälje fick 50 anmärkningar om misskötsamhet på jobbet. Trots det har hon kunnat jobba vidare i Trosa. Fram till nu då hon tas ur tjänst.

Det är Sörmlands nyheter som tagit fram uppgifterna om att den kritierade läkaren nu tagits ur tjänst. Aina Nilsson, divisionschef för primärvården på Landstinget Sörmland, säger till tidningen att det finns skäl att plocka bort henne från sitt arbete som läkare i Trosa.

– Det är både med anledning av de rykten som finns och av hänsyn till personen i fråga.

Är hon arbetsbefriad med lön?

– Ja, just nu får hon vara hemma med lön. Det är så länge utredningen pågår.

50 anmärkningar

Kvinnan hade under sin tid som läkare bland annat örfilat en arbetskamrat, skrivit ut felaktiga mediciner, skrikit på patienter och sovit under arbetstid. Senast läkaren fick en anmärkning slog hon en strokeskadad patient hårt i ansiktet, eftersom hon trott att patienten var medvetslös.

Missade kritiken innan anställningen

Landstinget Sörmland ska enligt divisionschefen Aina Nilsson ha kontrollerat läkaren innan anställningen i Trosa men uppgifterna från Stockholms läns sjukvårdsområde ska ha missats.

– Eftersom vi själva inte haft tillgång till de här uppgifterna har vi inte haft något att gå på. Vi måste se till det som kommer in till IVO, säger hon till SN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.