Axelssons har fått en ny ägare. Foto: TT

Axelssons får ny ägare

Uppdaterad
Publicerad

Den skånska affärskoncernen Mellby gård har köpt konkursade butikskedjan Axelssons mode. Syftet är att driva varumärket vidare.

– Vi tycker det är ett attraktivt koncept med en trogen kundskara, så vi tar över stafettpinnen, säger Erik Andersson, styrelseledamot i Mellby gård.

I mitten av januari kom beskedet att klädkedjan Axelssons, med 30 butiker runt om i landet, begärdes i konkurs. Sedan dess har konkursförvaltare advokat Gustaf Pontén förhandlat med flera intressenter.

– Det har varit många intresserade, varav en handfull har varit seriösa, säger han.

Läs mer: Stort intresse för Axelssons

Nu står det alltså klart att det är den skånska jättekoncernen Mellby gård, som bland annat är delägare i Kappahl och Älbyhus och huvudägare i Smarteyes, som tar över genom sitt bolag Flash. Köpet gäller varumärket och 27 av 30 butiker. De tre butikerna i Sörmland ingår i köpet.

Personalen får vara kvar

Enligt Erik Andersson, styrelseordförande i Flash och styrelseledamot i Mellby gård, ska man fortsätta att driva butikerna man tagit över.

– Vår intention är definitivt inte att konvertera om det till något annat, utan det ska fortsätta som det här anrika varumärket, säger

Kommer det förändra något för personalen?

– Nej, nu går vi runt och erbjuder de butiksanställda en anställning hos oss, för det är inte bara varor  och butikslägen utan personalen är precis lika viktig med deras erfarhet och och kundrelationer, så de ska absolut följa med om de vill, säger Erik Andersson.

Långsiktig investering

Erik Andersson säger att köpet är en långsiktig investering.

– Vi skulle aldrig gå in i något för att sälja av det om fem år, tror vi på något så satsar vi på det, säger han.

Axelssons

Klädkjedan Axelssons grundades i Katrineholm på 1920-talet. Totalt driver företaget 30 butiker i Sverige, varav tre i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.