Boende skräms till tystnad av kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare tag eller tuffare lagstiftning är inte lösningen för att få stopp på problemen i de utsatta områdena i Eskilstuna. Det menar kommunpolisen Thomas Bergqvist.

I går berättade vi om ”Maria” som fått nog av våld, missbruk och kriminalitet som hon sett på nära håll i Eskilstuna. Hon krävde hårdare tag, men enligt polisen är hårdare tag inte verktyget man saknar.

– Jag skulle vilja komplettera vår verktygslåda med uppgifter från de som bor i stadsdelarna, men tråkigt nog finns det en tystnadskultur. Man lever med en bild av att man inte kan prata öppet och fritt eftersom man förväntar sig repressalier då, säger Thomas Bergqvist.

Oro i Eskilstuna

När det gäller ”Marias” förslag om ny lagstiftning tycker Thomas Bergqvist ändå att det händer saker som till exempelvis maskeringsförbudet och det faktum att det nu diskuteras en ny skärpt lagstiftning för stenkastning mot ambulans, räddningstjänst och polis. Men han håller med ”Maria” om att det finns problem att ta tag i.

Hotade föräldrar och 9-åriga kriminella

Jag hör rykten om föräldrar som måste springa omkring och samla in pengar för att de är hotade av gäng som kräver in drogskulder eller vad det kan vara, och 9-åringar som springer omkring och langar knark. Är det bara några få historier?

– Nej, vi hör de här sakerna också, men åter igen, då stöter vi på den här tystnadskulturen. Vi behöver ha uppgifter och folk som tar ställning och säger att de inte tolererar  det här utan berättar som det ser ut. Först då kan vi använda de här uppgifterna på riktigt, säger Thomas Bergqvist.

Men om de med pistol fortfarande springer omkring i områdena så vågar man ju inte, det blir lite som hönan och ägget. Så var ska man börja?

– Vi har börjat med närvarande polis så nära medborgarna som möjligt för att få ett så stort förtroende som möjligt. När vi får förtroende kommer folk och pratar med oss, säger Thomas Bergqvist.

”Ni håller käften, ingen pratar med polisen”

Ett bekymmer för polisen är att det finns en kultur av rädsla hos personer som inte är kriminella.

– Det är besvärligt för oss när vi försöker ta tillvara brottsoffrens intressen. Det blir ganska svårjobbat om någon som är kriminell har ett stort genomslag i en stadsdel och säger åt alla människor runtomkring ”ni håller käften, ingen pratar med polisen”, berättar Thomas Bergqvist.

Ett ytterligare problem för polisen är att de som styr kriminaliteten i Eskilstuna är svåra att ta på bar gärning.

– De gör sannolikt inte så många gärningar själv, de låter ju folk runt omkring sig genomföra gärningarna, säger Thomas Bergqvist.

Så egentligen vet ni vilka som står bakom skjutningarna, men inte vem som höll i pistolen?

– De utredningarna kommer jag som du förstår inte kommentera, svarar Thomas.

Två saker i fokus

Trots allt så tror Thomas Bergqvist att man är på rätt väg i Eskilstuna med det goda och nära samarbetet man jobbat upp mellan polis, ung fritid, socialförvaltning, skolor, föreningar och allmänheten, men att arbetet är långsiktigt och tar tid. I nuläget ser han att det är två saker man måste fokusera på, förutom att försöka få en större medverkan från allmänheten.

– Först och främst förhindra att våldsbrott av den här kalibern händer igen och att hitta gärningsmännen som hållit i vapnen i bägge de här fallen. Men generellt sett är det väldigt svårt för oss att stoppa osämja och konflikter mellan två kriminella gäng, säger Thomas Bergqvist.

Han menar att gängen själva måste tvingas ta tag de här problemen och att det inte alls är omöjligt.

– Det här är saker som de själva måste komma till rätta med, genom att känna att de inte kan fullfölja det de tänkt för att det blir för besvärligt och kostar för mycket då polisen är på dem och att det här inte accepteras av människor runt omkring, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Eskilstuna

Mer i ämnet