Minister presenterade budgeten i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

När budgetpropositionen för nästa år lades fram på måndagen var det socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) som presenterade regeringens budget i Eskilstuna.

Strandhäll inledde klockan 11 på måndagen en detaljerad presentation av regeringens budgetproposition för 2016.

– Det är breda satsningar på bland annat skolan. Vi måste vända kunskapsresultaten i skolan så att barn och ungdomar får en bra start. Det tror jag är väldigt viktigt, säger Annika Strandhäll som också lifter fram betydelsen av bättre matchning på arbetsmarknaden, så att vuxenutbildningen blir bättre.

– Vi gör en jättesatsning på yrkeshögskolan, för att man just ska ha en möjlighet att ställa om och komma tillbaks till jobb.

Miljonsatsning på psykiatrin

Inom vården kommer regeringen att satsa 280 miljoner kronor per år för att unga tidigt ska få stöd och hjälp inom psykiatrin. Man vill också minska mängden administration för personal som arbetar med vård och omsorg. Den bortre gränsen för sjukförsäkringen tas också bort.

– Är man sjuk ska man vara i sjukförsäkringen och därför ska vi inte ha någon bortre gräns. Men däremot vill vi att de som redan är sjuka på ett tydligare sätt ska få stöd att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Förutom riktade satsningar på vården, bland annat inom psykiatrin och mammografi-vården, utlovar regeringen också en extra landstingsmiljard som ska fördelas till landstingen som de ska få dela ut ganska fritt, utifrån lokala behov. För Sörmlands del handlar det om ett tillskott till sjukvården på omkring 30 miljoner kronor nästa år.

– Det är naturligtvis välkommet. Det finns många hål att fylla naturligtvis. Jag tycker att det är bra att det både finns medel som är riktade och allmänna statsbidrag, säger landstingsdirektören Jan Grönlund.

6 av 10 får minskat ekonomiskt utrymme

Reformerna ska finansieras med skattehöjningar, bland annat med högre inkomstskatt för personer som tjänar mer än 50 000 i månaden och förändrade avdragsmöjligheter för RUT- och ROT-avdrag. Enligt Finansdepartementets beräkningar leder den nya budgeten till att 6 av 10 hushåll får minskat ekonomiskt utrymme.

– Det är inte pengar som på något sätt försvinner utan vi gör också investeringar för en bättre skola, ett ökat bostadsbyggande. Sådana satsningar går ju inte att räkna enligt tabeller som ekonomer vanligtvis gör. Det här är ju sådant som kommer att leda till bättre skolor och ett bättre samhälle i stort. Det ska förhoppningsvis alla lärare känna sig som vinnare i, säger Annika Strandhäll.

Bland de nyheter som presenteras som rör Sörmland kan en satsning på forskningen vid Mälardalens högskola nämnas. 13,5 miljoner skjuts till under 2016 för det ändamålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.