Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson/TT

Därför granskas avdrag för resor extra noga i år

Uppdaterad
Publicerad

Varje år yrkar nästan en miljon svenskar avdrag för bilresor till och från jobbet i deklarationen. Det gör det till det i särklass vanligaste avdragsyrkandet – och det avdrag där man upptäcker flest fel.

– Det finns en utbredd missuppfattning kring detta avdrag. Man måste tjäna två timmar samma dag på att ta bil jämfört med den tid det skulle ta att åka kollektivt. Och i tätorter med kollektivtrafik är det supersvårt att spara den tiden, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skattemyndigheten.

Han berättar att det är tre områden man särskilt kommer att granska i år. Förutom reseavdraget handlar det också om försäljning av värdepapper och försäljning av bostad.

– En bostadsförsäljning handlar ofta om mycket pengar, för många är det kanske den största transaktionen i livet. Reglerna är rätt trixiga när det gäller förbättringsutgifter – vad som är avdragsgill och inte – och det får vi många frågor om, säger Schauman.

Knepigt med aktieförsäljning

När det gäller aktieförsäljning är det många som berörs, men de allra flesta är småsparare som kanske inte alltid är så aktiva eller ens valt försäljning själv.

– Många tycker att det är jobbigt och motivationen blir inte på topp. Här blir det fler i hälften av fallen, ibland till fördel och ibland till nackdel för den som deklarerar.

Hur mycket är misstag och hur mycket är fusk när det gäller fekatigheter av olika slag?

– Det är jättevanskligt att uttala sig om, men när det ställs attitydfrågor kommer det fram att vi har väldigt hög skattemoral i Sverige. Svenskar är angelägna att göra rätt för sig.

”Vi är inte naiva”

– Men vi är inte naiva, det är klart att det finns både privatpersoner och företag som försöker tillskansa sig pengar de inte ska ha, säger Johan Schauman.

I dag är sista dagen att lämna in sin deklaration för många svenskar. Många har redan deklarerat – i fredags uppgick den siffran till över fyra miljoner personer.

Har du något sista-minuten-tips till de som ännu inte deklarerat?

– Deklarera med e-tjänsten. Då slipper man onödiga fel, alla kontrolluppgifter är uppdaterade där och det blir varken överföringsfel eller räknefel, säger Schauman.

Allt fler väljer att deklarera elektroniskt, och hittills är Oxelösund den kommun i landet där högst andel gjort detta; närmare 60 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.