”Det ställs tuffare krav på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Dagstidningsbranschen är i kris – och det får nu högst påtagliga följder på tidningsredaktionerna i Sörmland. Elva tjänster plockas bort under nästa år. – Vi riskerar att få det svårare att komma ut till våra läsare, säger Henrik Wising på Katrineholms-Kuriren.

Under torsdagen meddelades de anställda på Sörmlands Media om konsekvenserna av det sparpaket som ledningen har lagt.

Av koncernens cirka 230 tjänster försvinner omkring 20 under 2017.

Alla avtalsområden är ännu inte färdigförhandlade, men på journalistsidan står det klart att 11 tjänster försvinner. Merparten kommer att lösas på frivillig väg, enligt koncernens vd, Jimmie Näslund.

”Trodde det skulle bli värre”

Redaktionen i Eskilstuna bantas med fem tjänster. Där har man lyckats nå lösningar på frivillig väg.

– Det känns faktiskt helt okej att vi löste nedbemanningen genom vakanser och frivilliga lösningar, säger Peter Larsson, ordförande i journalistklubben på Eskilstuna-Kuriren.

– Jag tror att många trodde att det skulle bli värre, vilket arbetsgivaren faktiskt flaggade för. Vi kan vara glada åt att man hittat besparingar på andra håll.

I och med neddragningen reduceras redaktionen i Eskilstuna från 50 till 45 medarbetare.

Vad ser du för konsekvenser av neddragningarna?

– Vi är färre som ska göra lika mycket, eller mer. Jag känner mig inte djupt oroad, men det ställs nya krav på oss, säger Peter Larsson.

Två tvingas bort

På Katrineholms-Kuriren minskas redaktionen med två tjänster. Tidningen går från nuvarande bemanning på 21 till 19 medarbetare.

– Man tittar på Las-listan strikt, och inte på några andra lösningar, säger Henrik Wising, styrelseledamot i SJF-klubben. 

– Vi befarade ett tag att det skulle kunna bli ännu fler, minst tre tjänster, men det är en ganska klen tröst ändå. Vi är redan en redaktion som är extremt slimmad.

– Den andra aspekten är att det naturligtvis är väldigt tråkigt att bli av med arbetskamrater som man tycker mycket om, säger Henrik Wising.

Hur kommer det att påverka det journalistiska arbetet?

– Vi får nu skruva på vår redaktion och göra om den ytterligare. Det blir en högre arbetsbelastning på den enskilda medarbetaren. Det kommer att krävas hårdare prioritering och planering, och mindre utrymme för spontan journalistik.

– Vi riskerar att få svårare att komma ut till våra medborgare och läsare, säger Henrik Wising.

Fyra tjänster försvinner från redaktionen Nyköping. Där pågår ännu förhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.