Foto: Jimmie Näslund, vd för Sörmlands Media, konstaterar att ett 20-tal tjänster försvinner från koncernen under nästa år.

Så slår sparpaketet mot länets tidningar

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att ett 20-tal tjänster försvinner från tidningskoncernen Sörmlands Media nästa år. Drygt hälften av tjänsterna plockas från redaktionerna i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping.

För en månad sedan blev det känt att Sörmlands Media, där Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter ingår, måste spara 20 miljoner kronor under 2017.

Större delen frivilliga lösningar

Efter förhandlingar står det klart att det handlar om 20 tjänster som kommer att försvinna.

Jimmie Näslund är vd för Sörmlands Media:

– På redaktionerna i Sörmland handlar det om totalt 11 tjänster. Till absoluta största delen har vi lyckats lösa det med vakanser och andra individuella frivillighetslösningar.

Hur känns det att presentera det här beskedet?

– Det är så klart alltid tråkigt. Som medieledare vill man ha så många medarbetare som möjligt. Det är en ny medievärld. Våra läsare konsumerar oss på andra sätt, och det är en utmaning att hitta andra intäktströmmar.

– Men jag tycker ändå det viktigt att påpeka vi fortfarande har en god bit över 90 journalister som bevakar Sörmland, så vi är fortfarande väldigt många.

Två tvingas gå från Katrineholms-Kuriren

På Katrineholms-Kuriren tvingas två personer lämna redaktionen mot sin vilja.

På redaktionen i Eskilstuna försvinner fem tjänster, varav två är vakanta tjänster som inte kommer att besättas och tre är frivilliga uppgörelser. Varken redaktionen i Strängnäs eller i Flen berörs.

Det slutgiltiga beskedet har ännu inte kommit gällande Södermanlands Nyheter i Nyköping.

– Förhandlingarna på SN är inte helt avslutade, och det är därför inte helt klart hur vi landar där. Att det rör sig om fyra tjänster färre är dock klarlagt.

Hur påverkas journalistiken av att medarbetarna blir färre?

– Det blir ett jobb för våra chefredaktörer. Men det finns säkert olika lösningar i processen som går att effektivisera. I takt med nya läsarbeteenden så finns det säkert saker man kan sluta göra, och andra saker kanske man bör göra mer av. Men som sagt, det blir en fråga för våra chefredaktörer, säger Jimmie Näslund.

Läs mer: Klubbordföranden: ”Det kommer att ställas tuffare krav på oss”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.