Foto: SVT arkiv

Distriktssköterskemottagningar kan stängas

Uppdaterad
Publicerad

Avvecklingsförslag för Stjärnhov och Stallarholmen.

När primärvårdsnämnden samlas på nästa möte, ligger ett förslag om avveckling av distriktssköterskemottagningarna i Stallarholmen och Stjärnhov på bordet. Anledningen är att behovet helt enkelt har minskat.

– Många passar på att åka till vårdcentralen när de ändå ska åka och handla, så i Stallarholmen till exempel har vi bara haft två till fem besök i veckan och i Stjärnhov inga alls under 2014, säger Aina Nilsson divisionschef primärvård.

Men betyder det att de distriktskötersskemottagningar som finns kvar i länet också ska känna sig hotade?

– Nej, vi har ju stängt fyra till fem tidigare, men Vagnhärad, Åker, Bettna, Hälleforsnäs, Valla, Julita, Björkvik, Jönåker och Stigtomta finns kvar och där finns det ju ett behov och statistiskt så fyller det behovet ett par tre arbetsdagar i veckan där så det finns ingen anledning till oro på de orterna, säger Aina Nilsson divisionschef primärvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.