Foto: Marcus Ericsson/TT

Efter våldtäktsmisstankarna – nu ändras rutiner

Uppdaterad
Publicerad

I våras blev en förskoleanställd misstänkt för att ha förgripit sig på ett barn, men friades. Den anställde hade även tidigare misstänkts för liknande brott. Nu ändrar Eskilstuna kommun sina rutiner.

Det var i maj som en förskoleanställd polisanmäldes, misstänkt för sexuella övergrepp på ett barn på förskolan. I juni friades dock mannen från misstankarna.

”Ser mycket allvarligt på det”

Men mannen hade sedan tidigare misstänkts och friats för liknande anklagelser på en annan förskola inom Eskilstuna kommun. Efter den händelsen beslutade barn- och förskolechefen Åsa Lundkvist att mannen inte längre skulle få arbeta med barn i kommunen, dock gjordes ingen skriftlig dokumentation i ärendet.

Misstänkt våldtäkt på förskola i Eskilstuna

– Vi ser mycket allvarligt på det som har inträffat. Redan efter första händelsen då medarbetaren misstänktes för övergrepp och frikändes ändrade vi våra rutiner på barn- och utbildningsförvaltningen, säger Åsa Lundkvist, barn- och utbildningsförvaltningens chef i ett pressmeddelande.

Bättre dokumentation

Nu skärper kommunen reglerna ytterligare. En oberoende utredning har kommit fram till att flera rutiner ska ändras. Bland annat måste det finnas skriftliga beslut på beslut av den här typen, bättre uppföljning av personärenden och riktlinjer för hantering av personal vid misstänkta sexuella övergrepp.

Den tidigare misstänkta mannen har inte jobbat inom förskolan sedan i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på förskola i Eskilstuna

Mer i ämnet