Foto: Marcus Ericsson/TT

Besökte förskola – mötte man som inte fick jobba med barn

Uppdaterad
Publicerad

Redan i april slog en förälder larm om att den man, som nu misstänks för våldtäkt på ett barn, fanns på en förskola i Eskilstuna – trots att det uttryckligen sagts att mannen inte skulle jobba bland barn.

Föräldern, som vänt sig med en anmälan till Skolinspektionen, besökte förskolan i Eskilstuna i april och upptäckte då att den tidigare sexbrottsmisstänkte jobbade där.

Samma man är nu återigen aktuell i en sexbrottsutredning.

Misstänkt våldtäkt på förskola i Eskilstuna

Utreddes för två år sedan

2014 utreddes han för sexuellt ofredande mot ett barn på en annan förskola i kommunen, men utredningen lades ner eftersom misstankarna inte gick att styrka.

Mannen var avstängd under polisutredningen, men han var aldrig frihetsberövad, och utredningen lades ner. Enligt polisen fanns det inga bevis som styrkte att något brott hade begåtts.

Men chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Åsa Lundkvist, valde ändå att gå ut med en instruktion om att han fortsättningsvis inte skulle jobba med barn, utan få andra arbetsuppgifter.

Orsaken var inte misstankar mot mannen, eftersom dessa var avskrivna, utan att det fanns oro och misstro bland en del personal och föräldrar.

Förvånat möte

Därför blev föräldern mycket förvånad när hon vid ett besök på förskolan i april träffade på mannen bland barnen:

– Jag pratade med förskolechefen och frågade varför han jobbade på förskolan när han förbjudits att jobba med barn. Hon svarade att hon inte visste något om det, men skulle kolla upp det och återkomma, berättar föräldern för SVT Nyheter Sörmland.

– En vecka senare ringde hon upp och bekräftade att det fanns en anmälan, men ingen dom, och att han fick fortsätta jobba kvar eftersom kommunen har högt förtroende för honom.

Anmält till Skolinspektionen

Föräldern har nu, efter att nya sexbrottsmisstankar riktats mot mannen i början av maj, vänt sig till Skolinspektionen med en anmälan där hon ifrågasätter hur han kunde få fortsätta jobba inom förskolan.

Som svar till Skolinspektionen skriver Eskilstuna kommun att en utredning har inletts.

Åsa Lundkvist säger till SVT Nyheter Sörmland att utredningen ska gå till botten även med uppgifterna i anmälan till Skolinspektionen.

Utredningen nyligen startad

– Förskolechefen säger att hon fick det beskedet (att förvaltningen hade fortsatt förtroende för honom, reds anm), men varifrån hon fick det ifrån vet jag inte och det ska utredas nu, säger Åsa Lundkvist.

– Utredningen görs externt och den startade i går.

Kammaråklagare Henrik Ohlin meddelar till SVT Nyheter Sörmland att han ännu inte fattat något beslut om huruvida åtal ska väckas mot den våldtäktsmisstänkte mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på förskola i Eskilstuna

Mer i ämnet