Kriminalpolisen Börje Carlsson utredde fallet. I dag är han pensionär, men han minns väl hur man spårade mördaren. Foto: SVT

32 år efter strypmordet – i sommar blir han fri

Uppdaterad
Publicerad

32 år på anstalt – den man som 1985 dömdes för att ha strypmördat en kvinna i Eskilstuna är en av dem som suttit allra längst i svenskt fängelse. Nu är han på väg ut i frihet. Men utslussningen har inte följt planen.

Mannen, som i dag är drygt 60 år, har avtjänat snart 32 år på anstalt efter mordet på en 24-årig kvinna i Eskilstuna i februari 1985.

Bara en man, dömd för ett dubbelmord i Gävle 1982, har suttit inlåst längre i Sverige.

#LIVSTID

LÄS MER: Fler mördare släpps ut – men straffen har blivit längre

När den morddömde från Eskilstuna, då 31 år gammal, träffade offret på ett uteställe i februari 1985 var han försöksutskriven från Karsudden efter flera våldtäktsdomar.

Det snöade ymnigt den kvällen och de beslutade att ta sällskap hem till kvinnans lägenhet, som bara låg någon kilometer från centrum.

Åt före mordet

Vid ett snabbmatställe stannade de sedan till för att köpa hämtmat: en portion pannbiff med lök.

Enligt rättsobducenten dog kvinnan högst en timme efter att hon ätit sista gången. 24-åringen hittades mördad, med påsar över huvudet, i sin hall på förmiddagen dagen efter.

Börje Carlsson.

– Vi följde offret i spåren, berättar Börje Carlsson, pensionerad krimanalpolis som utredde mordet.

– Hon hade varit på krogen och rätt snart pekade spåren mot att det var den här mannen som följt med henne hem, berättar han.

KARTA: Morden som gav ett livstidsstraff

Eskilstuna tingsrätt friade mannen från mordanklagelserna, men Svea hovrätt dömde honom – mot sitt nekande – till livstids fängelse för mordet.

Den som försvarade honom var advokat Dick Levinson:

– Han säger att han är oskyldig och det var ju vad tingsrätten litade på. Hovrätten gjorde en annan bedömning, säger han.

Åklagaren menade att de suttit på kvinnans säng, att han försökt tvinga till sig ”könsumgänge” och att hon då försökt ta till flykten och sprungit mot hallen.

Där ska hon ha blivit nedriven och strypt.

TV: Livstidsstraffet – så fungerar det

Gärningsmannens polotröja bar spår från offrets kofta och sängkläder, och på hans armar hittades skrapsår.

I domslutet från oktober 1985 står det att mannen är en ”för kvinnor till liv och hälsa utomordentlig farlig person i samband med alkoholförtäring”.

Ansökt om sin frihet flera gånger

De senaste tio åren har han begärt att få sitt livstidsstraff omvandlat vid fyra tillfällen.

Och den senaste gången, i november 2014, beslutade Örebro tingsrätt att gå honom till mötes.

Risken för återfall i brottslighet bedömdes den här gången som låg.

– Det framgår ganska tydligt att återfallsrisken har minskat ganska dramatiskt, från hög till medel till låg. Han har genomgått mängder med program, säger Dick Levinson.

Örebro tingsrätt kom fram till att 48 år i fängelse motsvarade den gärning han begått. Det motsvarar ungefär 30 år på anstalt eftersom en visstidsdömd i regel släpps ut efter att två tredjedelar av straffet avtjänats.

Men innan utslussningen skulle sätta igång förra året tillstötte problem.

Blåste positivt

När den dömde kom tillbaka efter en permission visade det sig att han druckit alkohol.

Hans tidigare gärningar var kopplade till alkholintag. Är han farlig, ska man vara rädd för honom?

– Nej, jag tror inte det. Så mycket kan jag väl säga, säger Dick Levinson. Det här är gott och väl 30 år tillbaka i tiden och han har haft långa permissioner under stor frihet, och ingenting har hänt.

Kriminalvården bedömde, efter alkoholincidenten, att det fanns en ”påtaglig och beaktansvärd” risk att mannen skulle kunna begå nya brott. Därför beslutades det att utslussningen skulle skjutas fram sex månader.

– Det är inte helt ovanligt att en misskötsamhet, till exempel i form av alkoholmissbruk, gör att riskerna bedöms vara så höga att den intagne inte får beviljas permission under exempelvis sex månader, säger Elisabeth Lager, chefjurist på Kriminalvården, som dock inte vill uttala sig i det enskilda fallet.

Måste ta antabus för att få lämna anstalen

Dessutom villkorades permissionerna med att mannen skulle ta antabus, ett läkemedel mot alkoholmissbruk, före sina permissioner.

Efter att Kriminalvården skärpt villkoren för permissionerna vände sig den dömde till Förvaltningsrätten Göteborg.

Han påtalade bland annat att antialkoholbehandlingen gör honom sjuk.

Men rätten gick på Kriminalvårdens linje och bedömde att det funnits fog att skärpa villkoren.

Nyligen beslutade myndigheten att mannen ska beviljas frigång; alltså rätt att utföra vissa aktiviteter dagtid utanför fängelset.  I hans fall handlar det om en halvårslång kurs hos ett utbildningsföretag.

Den morddömda är tidigast ute i juni 2017.

Reglerna för villkorlig frigivning kan skärpas

Återfallsrisken är det som Örebro tingsrätt särskilt tittar på när rätten beslutar om livstidsdömda ska få sin strafftid tidsomvandlad.

I går berättade SVT Nyheter att var femte av de tidigare livstidsdömda som kommer ut i frihet återfaller i brott.

Det pågår nu en statlig utredning för att ta reda om det går att förhindra återfall i allvarlig brottslighet och föreslå ändringar i det nuvarande systemet. Idag friges den som avtjänar ett tidsbestämt fängelsestraff i regel efter två tredjedelar av strafftiden. En utredare ska analysera och ta ställning till om risk för återfall i allvarlig brottslighet ska beaktas särskilt som skäl mot villkorlig frigivning.

Läs mer på regerings hemsida om utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#LIVSTID

Mer i ämnet