Foto: TT/SVT

Livstidsdömda återfaller ofta i brott

Publicerad

Var femte livstidsdömd fånge som får sitt straff tidsbestämt och släpps återfaller i brottslighet. Det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort.

Örebro tingsrätt är den domstol som sedan 2006 beslutar om en livstidsdömd ska få sitt straff omvandlat till tidsbestämt straff.

Rätten grundar sina beslut mycket på vad experter på Rättsmedicinalverket kommit fram till. Faktorer som påverkar bedömningen är bland annat hur lång tid som förflutit sedan livstidsdomen, hur stor risken är att återfalla i brottslighet och hur den dömde skött sig i fängelset.

”Ingen har en spåkula”

Det mest uppmärksammade fallet är mördade Johanna som dödades av en man på permission. Men det finns även andra fall. Ett exempel är en man som dömdes till 14 års fängelse efter att ha våldtagit en 12-årig flicka i ett trapphus på Kungsholmen 2010. Det skedde ett halvår efter att han släppts ut efter att ha avtjänat ett livstidsstraff.

 Ingen har en spåkula, vi kan aldrig med hundra procents säkerhet garantera att den som får tidsbestämt inte ska återfalla i brottslighet. Låsa in personen och slänga nyckeln, det vill vi inte, säger Björn Lindén, lagman i Örebro tingsrätt.

Enligt Rättsmedicinalverket är risken för återfall lägre hos livstidsdömda som friges, än hos andra personer som dömts för grov kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.