Foto: TT/SVT

Livstidsfånge var ute på permission – mördade hennes dotter

Uppdaterad
Publicerad

Den livstidsdömda mannen var på permission 2009. Då mördade han Johanna, 33.

– Smärtan kommer jag och hela familjen att leva med resten av våra liv, säger hennes mamma Tuire Puolusmäki.

Mannen hade dömts till livstids fängelse för ett mord och skulle ha släppts ut 2010. Under en permission, 2009, mördade han sin flickvän, Johanna, 33. Det var Tuire Puolusmäkis dotter.

Läs mer: Var femte återfaller i brott

#LIVSTID

– Det som är så jobbigt är att, när jag tänker på min dotter, så kommer mördaren emellan oss. Jag ser hans flinande ansikte från rättegången och det kommer jag aldrig att glömma, säger Tuire.

Förstasidorna i kvällstidningarna under midsommarhelgen 2009 basunerar ut: Livstidsdömd greps för mord.

Fallet fick stor uppmärksamhet i media. Foto: SVT

– Min man läste om mordet på förstasidan i Aftonbladet. Ingen hade berättat om mordet för oss, varken polis eller någon annan myndighet. Vi visste ingenting, säger Tuire, när SVT Nyheter träffar henne i södra Stockholm.

Det var här Johanna växte upp med sina föräldrar och två syskon.

KARTA: Morden som gav ett livstidsstraff

– Hon var världens finaste tjej. Hon var så älskad av vänner, släktingar och alla som kände henne.

Mördade Johanna under en permission

Johanna hade inlett en relation med en man som avtjänade ett livstidsstraff efter att ha knivhuggit ihjäl en man på en parkeringsplats i Storfors i Värmland 1996. Paret träffades på en begravning som den livstidsdömde mannen fick närvara på.

Johanna blev 33 år. Foto: SVT

Han, som suttit i fängelse i 13 år, hade under våren 2009 fått sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff och skulle släppas ut i augusti samma år. Enligt familjen ska han ha sagt att han dömts till livstidsstraff men att det egentligen ska ha handlat om en nödvärnssituation.

– Om man är dömd till livstid så ska det vara livstid, varför kallas det annars livstid? säger Tuire.

TV: Livstidsstraffet – så fungerar det

– Smärtan kommer jag och hela familjen att leva med resten av våra liv.

Livstids fängelse i Sverige

Livstids fängelse är lagens strängaste straff i Sverige. Det innebär att den dömde sitter frihetsberövad i fängelse, men hur länge vet inte den dömde. Praxis är dock att livstidsdömda fångar kan få straffet omvandlat till ett tidsbestämt.

Det är Örebro tingsrätt som har ansvaret för den bedömningen, sedan 2006. Risken för återfall i brott är det som väger tyngst när man bestämmer om någon ska få sitt straff omvandlat eller inte. Tidigare kunde en dömd ansöka om nåd hos regeringen.

I snitt sitter en livstidsdömd frihetsberövad i 16 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#LIVSTID

Mer i ämnet