Foto: Petter Rybäck

Ett halvår efter vargskott – ännu inga besked

Publicerad

Det har nu gått ett halvår sedan vargtiken i Sjundareviret mellan Gnesta och Nykvarn sköts till döds. Men utredningen är inte klar. Åklagaren väntar fortfarande på analyssvar.

– Utredningen är långt ifrån färdig för beslut, säger Christer B Jarlås, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Det var tidigt på tisdagsmorgonen den 29 september förra året som vargtiken sköts några mil utanför Nykvarn. Samma dag gick länsstyrelsen i Stockholm ut med att det var en hundägare som hade försvarat sin hund mot ett anfall, men dagen efter inleddes en förundersökning om grovt jaktbrott.

Saknas fortfarande svar

Såväl polis som åklagare har varit förtegna om utredningen, och nu visar det sig alltså att man fortfarande väntar på analyssvar. Dock vill åklagaren inte säga vad det rör sig om för analyser.

– Det här är ingen prioriterad utredning. De som sysslar med de här analyserna har haft massa andra ärenden som varit mer prioriterade, säger Christer B Jarlås.

När tror du att du får svaren?

– Jag hoppas ha dem inom en månad. Min plan är att få in allt material jag väntar på och sedan bestämma hur jag ska slutföra utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.