Fasaden på flerfamiljshuset mittemot polishuset på Djulögatan i Katrineholm skadades tydligt av splittret från handgranaten. Foto: Pontus Stenberg

”Ett väldigt allvarligt brott”

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att det var en riktig handgranat som kastades mot polisstationen i Katrineholm under nyårsnatten. Den tekniska undersökningen gav flera spår.

Det var vid tolvslaget på nyårsafton som en kraftig detonation ägde rum utanför huvudentrén till polisstationen i Katrineholm. Två bilar splitterskadades och även en busskur och fasaden på huset på andra sidan gatan.

– Det rör sig troligtvis om en splitterhandgranat och det baseras på skadorna på fasad och bilar, det ser ut som mindre kulor som har penetrerat fasad och bilar, säger Gustav Langer, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Sörmland.

Granatattack mot polisstation

Tydliga spår efter granat

Spår efter granaten har hittats på platsen. Bland annat grepen, en sprint och även en mindre krater.

– Det har hittats en liten grop ungefär en halvmeter från entrén till fastigheten och vi misstänker ju att det är där den detonerat, säger Gustav Lange.

Ber om vittnesmål

Men några spår efter den eller de som kastade handgranaten finns ännu inte. Enligt polisen finns inga övervakningskameror på platsen. Förhör har inletts med de boende i husen runt om platsen och samtidigt ber polisen om att få in tips från eventuella vittnen.

– Det är väl relativt ovanligt var man än kommer i Sverige att man använder handgranater på det sättet, så det är klart att detta är ett väldigt allvarligt brott, säger Gustav Lange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattack mot polisstation

Mer i ämnet