Foto: TT

Fler obehöriga i lärarkrisens spår

Publicerad

Lärare är en bristvara i stor sett hela länet. En direkt följd är att allt fler obehöriga lärare kommer att möta eleverna i länets skolor efter sommarlovet.

I dag börjar skolan efter sommarlovet – och för många elever kan lärarbristen bli märkbar i höst. Antalet vakanta lärartjänster har varit rekordstort och på många håll i länet har det pågått ett stort arbete för att fylla luckorna.

Stor rekryteringsinsats

Lärarbristen i Sörmland

I Eskilstuna saknades, kring midsommar, så mycket som 100 lärare till grundskolan. Efter ett massivt rekryteringsarbete på barn- och utbildningsförvaltningen under sommaren var den siffran, med en vecka kvar till skolstart, nere i 17 stycken vakanser.

Läs mer: Så ser lärarbristen ut i din kommun.

– Det här är ett nationellt problem som vi bara ser början på. Vi kommer att utvärdera och ta lärdom av det arbete vi gjort under sommaren här på förvaltningen, säger Hans Ringström, grundskolechef i Eskilstuna.

Förlorat sin attraktivitet

Orsakerna till lärarbristen förklaras bland annat med att läraryrket förlorat sin attraktivitet: alltför få väljer att läsa till högstadie- och gymnasielärare samtidigt som många lärare väljer att lämna skolans värld.

– Det finns helt enkelt inte tillräckligt många utbildade lärare till landets grundskolor. Vi vet därför att många skolor inte kommer att ha behöriga lärare, vi måste hitta andra sätt att arbeta på, säger Hans Ringström.

Allra flesta saknar lärarleg

Över hälften av de som rekryterats till lärartjänster på Eskilstunas grundskolor under sommaren saknar lärarlegitimation.

Den exakta siffran blir klar först den här veckan.

Lärarnas riksförbund oroas över att avsaknaden av utbildade lärare kommer att öka på arbetsbelastningen för de lärare som har behörighet.

”Ökar redan hög arbetsbelastningen”

Jessica Olsson är kommunombud på Lärarna riksförbund i Eskilstuna:

– Om du saknar behörighet får du varken ansvara för undervisningen eller sätta betyg. Det riskerar att öka på en redan pressad arbetsbelastning för de lärare som finns i skolan.

– Många har inte förstått den här problematiken ännu. Det kommer att komma som en överraskning sen.

Och vad ser du för risker för elevernas del?

– Du ska lära dig en viss mängd kunskaper under grundskolan. Det påverkar hela skolgången om elever inte lär sig rätt saker på rätt nivå, säger Jessica Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbristen i Sörmland

Mer i ämnet