Foto: TT

Så ser lärarbristen ut i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det råder lärarbrist i Sörmland och övriga landet – och mest kännbar är bristen på legitimerade lärare inom grundskolan.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen fanns 33 vakanta lärartjänster i Nyköpings kommun den 31 juli, varav merparten – 23 tjänster – avsåg lärarjobb i kommunens grundskolor.

Totalt i hela länet saknades vid samma tillfälle 172 lärare till Sörmlands förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.

Lärarbristen i Sörmland

Läs mer: Inga lärare på Lännaskolan till hösten.

Söker sig vidare

I Eskilstuna saknades vid samma tidpunkt 59 lärare, varav 40 i grundskolan. En konsekvens är att att många av dem som kommer att undervisa i länets skolor till hösten saknar lärarlegitimation.

Enligt flera av dem som SVT Nyheter Sörmland varit i kontakt med så finns en tendens att lärare inom grundskolan söker sig vidare till gymnasiet.

– En förklaring kan vara att tillsynsansvaret av eleverna inte är lika långtgående på gymnasiet som i grundskolan, säger Jessica Olsson på Lärarnas riksförbund i Eskilstuna.

”Behöver djärva politiker”

Anna Thörn, divisionschef för barn, utbildning och kultur i Nyköping, efterlyser en annan bild av hur det är att arbeta i skolan.

– Ibland känns det som att mediebilden av läraryrket är väldigt mörk. Det som oftast lyfts fram är det som inte fungerar inom skolan, och då är det inte konstigt att folk inte söker sig till det här fantastiska yrket, säger hon.

– Vi behöver även djärva politiker som vågar ta ställning för skolan, säger Anna Thörn.

Vakanta tjänster i länet den 31 juli – från förskola till gymnasium

Eskilstuna: 59 (varav 40 i grundskolan)

Flen: 10 (4 i grundskolan)

Gnesta: 8 (2 i grundskolan)

Katrineholm: 28 (19 i grundskolan)

Nyköping: 33 (23 i grundskolan)

Strängnäs: 21 (5 i grundskolan)

Trosa: 5 (4 i grundskolan)

Vingåker: 8 (6 grundskolan)

Oxelösund: 0

Siffrorna är från den sista juli, och kan ha ändrats en hel del sedan dess. En sökning på Arbetsförmedlingens hemsida den 16 augusti visar exempelvis att det saknas tre lärartjänster (på grundskole- och gymnasienivå) i Oxelösund, 12 i Nyköping och sju i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbristen i Sörmland

Mer i ämnet