• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Per Karlsson

Fröslundafokus för polisens operation Komfortzon

Uppdaterad
Publicerad

Efter att NOA, polisens operativa avdelning, i vintras listade de 53 mest utsatta områdena i Sverige, varav tre i Eskilstuna, inleddes operation Komfortzon med målet att ökad tryggheten i områdena.

Med ökad polisnärvaro i Fröslunda, Lagersberg och Skiftinge, och ett utökat samarbete med bland annat socialförvaltningen och ung fritid, hoppas polisen genom operation Komfortzon göra de boende komfortabla i sina egna bostadsområden.

Lugnare nu

Och några av de Fröslundabor vi träffar på i centrum tycker att det har blivit lugnare tack vare polisen.

– Jo, jag sett polisen nu den sista tiden, och allt är okej nu, säger Zdenka som bor i Fröslunda sedan flera år.

– Jag har sett dem då och då, och jag tycker att det är jättebra. Det känns lugnare och tryggare, säger Kerstin som även hon är Fröslundabo sedan många år tillbaka.

Alla håller inte med

Men alla tycker inte att den ökade polisnärvaron i Fröslunda är befogad.

– Jag tycker inte att de behöver vara här. Jag tycker att det är lugnt och fint och jag gillar mitt område, säger Malwo som vi möter på Fröslunda torg.

Fokuslista med kriminella

Christer Sjöqvist är närpolisområdeschef och ansvarig för operation Komfortzon, där man förutom ökad polisnärvaro från i princip alla polisenheter även jobbar med en fokuslista på för närvarande kriminella personer i Fröslunda.

– Det handlar om att man är brottsaktiv och kanske ledande i vissa löst sammansatta grupperingar, säger Christer Sjöqvist.

Men om det är bara några få personer, hur svårt kan det vara, kan man inte bara gripa, lagföra och fängsla de här personerna då?

– Det gör vi, vi jobbar på det. Och vi lagför personer i de här områdena för försäljning och innehav av narkotika, men även för andra brott, säger Christer Sjöqvist.

Långtidsprojekt

Närpolisområdeschefen ser operation Komfortzon och trygghet i Fröslunda, Lagersberg och Skiftinge som ett långtidsprojekt där inte bara polisinsatser kommer att krävas.

– Polisen är alltid beroende av allmänheten, vi skulle stå oss slätt utan tips och larm från allmänheten. Och jag tycker att det finns ett bra engagemang i de här områdena och vi har fått bra respons, säger Christer Sjöqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.