Fullsatt på vargmötet i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal personer kom på informationsträffen i Björnlunda om vargreviret mellan Södertälje och Gnesta. Vargtiken väntas få valpar till våren.

Det var fullsatt till sista stittplats på torsdagens vargmöte i Björnlunda som LRF i Gnesta anordnade. På plats fanns både representanter från LRF, tjänstemän från Länsstyrelserna i Sörmland och Stockholm, vargexperter och framför allt -  många får och boskapsägare i Sörmland.

Mötet inleddes av vargforskaren Jens Frank som höll ett föredrag om vargens beteende, utbredning i landet och vad man ska tänka på som tamdjursägare. Forskning, som Jens Frank själv hänvisar till, visar att rovdjursangrepp på får är 800 gånger mer sannolika än angrepp på nöt.

– Därför går så mycket mer stöd till fårägare än till nötägare för att få bidrag till stängsling, säger Jens Frank

Tar vargar vildsvin?, frågar en besökare.

– Vi vet inte så mycket om det, men de kan absolut dräpa vildsvin och äta dem. Men ett vargpar kommer inte kunna hålla vildsvinsstammen i schack, säger Jens Frank.

Ska vargarna märkas?, frågar en annan

– Vi är beroende av mycket snö och stora öppna marker för att kunna spåra och märka vargarna. Men uppstår tillfälle under vintern så kommer vi se om det är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.