Foto: SVT

Forskaren: Så ska man få sjuksköterskorna att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Mälardalens högskola, MDH, har undersökt varför personalomsättningen är så hög bland sjuksköterskor.

– Löften som man inte håller är något som man sen blir besviken och arg över – tilliten sviktar och sen säger man upp sig, säger Kerstin Isaksson, professor i psykologi MDH.

Forskarna på MDH har intervjuat sjuksköterskor som har avslutat sin tjänst och under tisdagen presenterades resultatet av forskningen. Några slutade av privata skäl men de allra flesta hade någon form av arbetsrelaterad orsak.

Studierna visade på hög arbetsbelastning och stress som några av orsakerna till uppsägningar. Det nya i forskningen var att relationen i organisationen och på arbetsplatsen var oerhört betydelsefull för om man ska stanna kvar.

Viktigt med psykologiskt kontrakt

Kerstin Isaksson är professor i psykologi på MDH Foto: Robert Gustavsson/SVT

– Organisationen måste ta ett större ansvar när det gäller sådana frågor som omsorg om personalen och klimatet på arbetsplatsen. Man måste fundera över det här med psykologiska kontrakt. Vilka åtagande har vi? Vilka förväntningar har sjuksköterskorna när de kommer? säger Kerstin Isaksson, och fortsätter:

– Man ska heller inte ge löften om kompetensutveckling eller löneförhöjning som man sen inte håller.

Mats Beskow är HR-direktör på Region Västmanland. Enligt honom har man redan börjat titta på flera av delarna som forskarna pekade på.

Mats Beskow är HR-direktör på Region Västmanland. Foto: Robert Gustavsson/SVT

– Framför allt är vad forskarna kallar för psykologiskt kontrakt. Vad man förväntar sig när man går en utbildning och hur det stämmer överens med verkligheten. Det är en spännande ingång som jag tror vi kan lära av, säger Beskow.

Ser en förbättring

Solveig Lampe har samma tjänst, fast inom Landstinget Sörmland.

Solveig Lampe, HR-direktör på Landstinget Sörmland. Foto: Robert Gustavsson/SVT

– Mycket av det vi gör idag leder till förbättringar. Vi ser också i medarbetarenkäterna att det är fler sjuksköterskor som rekommenderar andra att söka sig till sin arbetsplats. Men vi måste ta till oss av vad som kommer fram i forskningen, säger hon.

Se TV-inslaget om hur man ska få sjuksköterskorna att stanna kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.