Åldersbestämning avgör framtiden för Mushtaq

Uppdaterad
Publicerad

Mushtaq kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn hösten 2015. Men Migrationsverket trodde inte på hans ålder och nu ska han utvisas. Beslutet togs två dagar innan de kritiserade åldersbedömningarna stoppades.

– Känslan var fruktansvärd, det går inte att beskriva. När det negativa beslutet kom dog alla mina förhoppningar, säger Mushtaq.

När Mushtaq flydde till Sverige hösten 2015 var han 16 år. Men eftersom migrationsverket inte ansåg åldern sannolik, fick han i uppdrag att styrka sin ålder.

Skulle räcka med handlingar

– Han frågade handläggaren om det skulle räcka med att ta fram handlingar och det skulle det göra, säger Kicki Axén Hedlund, god man för Mushtaq.

Det har han nu gjort med födelsebevis och intyg från bland annat skolan, psykolog och läkare, men det räckte inte.

Den 16 februari beslutade Migrationsverket att skriva upp Mushtaqs ålder till 18 år, samt att avslå hans ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd, flyktingstatusförklaring och ansökan om alternativ- och övrig skyddsstatus.

Rädd för att utvisas

Dessutom beslutade Migrationsverket att utvisa honom till Afghanistan, som han flydde ifrån efter att hans anhöriga mördats där. Ett land han nu är rädd för att tvingas återvända till.

– När jag kom till Sverige förstod jag vad ett liv var värt, här sätter man stort värde på barn. I Afghanistan räknades vi inte, vi visste inte att vi var människor där, säger Mushtaq.

Se reportaget: Mushtaq kämpar för att få stanna

”Hamnade mellan stolarna”

Beslutet togs två dagar innan Migrationsverkets vikarierande generaldirektör Mikael Ribbenvik tillfälligt stoppade åldersbedömningarna i väntan på att Rättsmedicinalverkets, RMV:s,  nya medicinska åldersbedömningar skulle inledas i mars.

– Mushtaq hade otur och hamnade mellan stolarna, säger Kicki Axén Hedlund.

Ska överklaga

Mushtaq kommer att överklaga beslutet och hans gode man hoppas nu att han trots allt kan få genomgå de nya medicinska åldersbedömningarna där man röntgar visdomständerna och undersöker knälederna med magnetröntgen.

De tidigare medicinska åldersbedömningarna fick stark kritik, bland annat för att de ansågs vara osäkra. Ville ensamkommande barn trots det genomgå en sådan åldersbedömning fick de själva ordna och med det och bekosta dem.

Nya rutiner för betalning

Nu betalar Migrationsverket för de nya bedömningarna och skickar helt enkelt en beställning till Rättsmedicinalverket som sköter processen – om det ensamkommande barnet vill det, vill säga.

– När jag hörde vad han berättade under intervjun var det självklart för mig att han skulle få stanna, säger Kicki Axén Hedlund, god man för Mushtaq.

– Min plan var att lära mig svenska och sen läsa elektronik och på så sätt skaffa mig ett bra liv här, säger Mushtaq.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.