Foto: SVT

Hemtjänst – dyr affär för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

När antalet platser på särskilda boenden blir färre tvingas de äldre istället att bo hemma och få hjälp av hemtjänsten. Något som kan ge dålig vård och bli dyrare för kommunen.

Antalet som får hemtjänst i Sörmland ökar. Här finns det 200 personer över 80 år som får så mycket som 120 timmar i månaden.

– Hemtjänsten fungerar allra bäst om man inte har jättestora behov. Men behöver man hjälp 3-6 gånger om dagen och tillsyn på natten blir det väldigt mycket folk när man har hemtjänst. I snitt blir det 14 olika personer under en 14-dagarsperiod om man har daglig hemtjänst, säger Marta Szebehely professor i socialt arbete.

#hemtillvarjepris

Flest vårdkrävande i Strängnäs

Dessutom kostar vårdkrävande personer mer att hjälpa i hemmet än om de skulle få en plats på ett särskilt boende. Flest vårdkrävande personer finns i Strängnäs. Knappt 80 personer får över 120 timmar hemtjänst i månaden.

– Det är något som vi är medvetna om och som vi också har tittat på. Det är naturligtvis väldigt viktigt att se av vilken anledning som det har blivit så många timmar. Vi har redan innan jul bestämt oss för att göra en undersökning kring det här, säger socialnämndens ordförande Monica Lindell Rylén (S).

Plats på äldreboende

Enligt forskare skulle de här personerna egentligen ha en plats på ett äldreboende.

– 120 timmar är definitivt en slags brytpunkt. Men det är inte säkert att dessa personer skulle få en bättre omvårdnad på ett särskilt boende, säger Monica Lindell Rylén.

Se mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet