Så har det sett ut med hemtjänst i din kommun de senaste 15 åren Foto: SVT

Så ser din kommun på hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste 15 åren har närmare tusen platser på äldreboenden i Sörmland försvunnit. Istället har allt fler fått hemtjänst. Men hur tänker kommunerna satsa på hemtjänsten i framtiden?

SVT Nyheter Sörmland har pratat med samtliga ordförande för vård- och omsorgsnämnden runtom i Sörmland för att ta reda på hur man tänker hjälpa den åldrande befolkningen i det egna hemmet.

I Eskilstuna kommun pågår just nu en utredning om antalet äldre som kommer att behöva hemtjänst i framtiden. Rapporten presenteras i maj men redan idag tror man att ökningen kommer att ligga på 3-7 procent.

#hemtillvarjepris

– Det finns 1200 människor inom hemtjänsten idag och vi tror att 35-80 nya personer kommer att tillkomma varje år under de närmaste fem åren. Det ska vi möta genom att anställa folk med rätt kompetens och se till att de som jobbar inom hemtjänsten får bättre arbetsvillkor, säger Mikael Edlund (S).

Nyanställda till hemtjänsten

Eskilstuna kommun har planer på att utöka budgeten för äldreomsorgen med ungefär 300 miljoner kronor under de närmaste 10 åren och anställa 150 nya personer till hemtjänsten inom samma period.

Även Vingåkers kommun har gjort en utredning som visat att hemtjänsten kommer att utökas med 1000 timmar per år under de närmaste fem åren.

– Hemtjänsten har börjat växa för vi har en ny grupp bestående av hemtjänstpersonal som jobbar med dementa. Förr kom dessa människor in på särskilt boende men nu ger gruppen stöd så man kan bo kvar hemma längre, säger Robert Skoglund (S).

Tekniken ska lösa behovet

Projektet startade för ungefär tre år sedan och alla med demens har rätt att söka sig till gruppen. Här är personalen speciellt utbildad inom demenssjukdomar och kan besöka den äldre under en längre tid än den vanliga hemtjänsten. Vingåkers kommun har också i år utökat budgeten för äldreomsorgen med drygt fem miljoner.

Flen, Gnesta och Katrineholm tror också att antalet personer med behov av hemtjänst kommer att öka. Men här tror man att den nya tekniken ska kunna lösa de nya behov som uppstår.

– Jag tror att hemtjänsten blir mer social i framtiden där man ses för att dricka kaffe och innovativa delar kring teknik kommer att göra det lättare att sköta andra saker. Till exempel finns det toalettstolar som duschar av personen efter toalettbesöken. Man kanske inte behöver ha andra människor för att göra intima saker och då kan det finnas mer tid över för social samvaro. Att ha en robot är en befrielse, säger Ingrid Järneborg Glimne (M).

Gnesta kommer att testa tekniken med hjälp av de innovativa toalettstolarna på det nya äldreboendet som ska stå klart 2017. Kommunen har inga planer på att utöka budgeten till äldreomsorgen men letar ständigt efter ny personal till hemtjänsten.

Inte heller Flen planerar någon utökning av hemtjänsten och budgeten. Istället lägger man sina förhoppningar på den nya tekniken.

Virtuell teknik kan ersätta

– Vi kommer att kunna hantera ökningen inom befintlig personalram men vi kommer även att se över vilka tekniklösningar som passar våra hemtjänsttagare. Till exempel kan vi komma att använda nattkamera istället för personalbesök på nätterna, säger Daniel Ljungqvist (S).

I Katrineholm som i år ökat budgetramen med fyra och en halv miljoner kronor tror man också att virtuell teknik kan komma att ersätta de korta besöken.

– Vi försöker arbeta med kompetensutveckling genom att vidareutbilda vår hemtjänstpersonal och öka vår attraktivitet men vi behöver samtidigt hänga med i den tekniska utvecklingen. Vi behöver ta tillvara på den teknik vi har och den innovation som sker där vi till exempel kan ersätta de korta och snabba besöken med virtuell teknik, säger Ulrica Truedsson (S).

Stabil personal och staten som hjälper

I Nyköpings kommun, som ökat ersättningen för hemtjänsten med två och en halv procent, vill man satsa på personalen.

– Vi vill se till att så få personer som möjligt möter brukaren så att den äldre kan få samma personal i sitt hem och känna sig trygg i det, säger Veronica Andersson (S).

Men det finns inga planer på budgetutökning i Oxelösund.

– Nej, det finns inga beslut kring det. Budgeten är snäv men det finns riktade statsbidrag som man kan söka inom äldreomsorgen för att bland annat utbilda hemtjänstpersonalen. Vi vet inte hur mycket hemtjänsten kommer att öka med men vi kommer fortsätta luta oss mot statsbidraget, säger Linus Fogel (S).

Oviss framtid

I varken Strängnäs eller Trosa vet man ännu hur behovet inom hemtjänsten kommer att se ut i framtiden.

– Det är svårt att avgöra men vi tittar på det just nu. I slutet av januari kommer det att presenteras en undersökning på hur behovet av hemtjänsten kommer att se se ut i framtiden. Men vi har ingen utökning av budgeten inplanerad, säger Monica Lindell Rylén (S), ordförande för socialnämnden i Strängnäs kommun.

Inte heller Trosa kan svara på hur behovet kommer att se ut i framtiden.

– Däremot har vi börjat prata om rehabpotential där vi kommer att använda oss av arbetsterapeuter som ska hjälpa de äldre att klara sig själva utan hemtjänst. Det kan till exempel vara att man får hjälp att träna. Vi har valt att se att människor ska kunna vara självständiga så länge det bara går, säger Martina Johansson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet