Hon matar änderna: ”Det är djurplågeri”

Publicerad

Kommunen har förbjudit matningen av de många änderna i Mariefred. Men djurvännen Eva Söderberg tänker trotsa förbudet när kylan kommer och rädda änderna från en säker död.

Under måndagen berättade vi om att Strängnäs kommun satt upp skyltar som tydligt förbjuder matning av de många hundra gräsänder som även i år samlats i centrala Mariefred i väntan på mat.

Man beskriver matningen som ”organiserad” och menar att ett stopp på matningen skulle få bort änderna från platsen. Mariefredsbon Eva Söderberg, som sedan flera år jobbar för den ideella rikstäckande organisationen Djurskyddet, håller inte alls med. Hon är beredd att bryta förbudet för att rädda änderna från att dö. Hon menar att de är så tama att de ändå kommer att stanna på platsen.

– De har ju ingenting att äta nu, det är ju massor av änder, det här är djurplågeri, säger Eva Söderberg.

Nio uppfödare har tillstånd

Eva Söderberg menar att de som föder upp fåglarna har det yttersta ansvaret. Enligt Söderberg är det bara en bråkdel av änderna som kan betraktas som vilda. Resten är uppfödda i syfte att sedan släppas fria i väntan på att bli föremål för jakt.

Enligt länsstyrelsen i Sörmland finns det totalt nio tillstånd utfärdade i länet när det kommer uppfödning av fåglar. Men för att släppa ut eller sälja de vuxna fåglarna krävs inget tillstånd.

– Det är inte alltid att det är de anläggningar som föder upp gräsänderna som släpper ut dem på platsen utan de kan ju säljas till en andra part och släppas ut, säger Johan Varenius på Länsstyrelsen Södermanland.

”Såhär ska det inte gå till”

De nio aktörer som har tillstånd att föda upp fåglar är utspridda över hela Sörmland. Den som ligger närmast Mariefred heter Rävsnäs gård och ligger några kilometer norr om orten, ungefär halvvägs till Stallarholmen. Enligt länsstyrelsen följs här alla bestämmelser. När vi kommer i kontakt med företrädare för Rävsnäs vill man inte kommentera den rika förekomsten av gräsänder i trakten.

Eva Söderberg skulle helst slippa att mata gräsänderna. Det är ett tungt arbete och kostar mycket pengar, men hon vill heller inte se fåglarna svälta ihjäl.

– Vi ska börja mata dem nu till jul, garanterat. Vad ska kommunen göra? Ge oss böter? Nej, såhär ska det inte gå till, säger Eva Söderberg.

Uppfödning av fåglar

– Nio aktörer i Sörmland har tillstånd att föda upp fåglar som gräsänder, fasaner eller rapphöns.

– Inget tillstånd krävs för att släppa ut fåglarna eller sälja dem i fullvuxet tillstånd.

– Väl utsläppta betraktas fåglarna som vilda – trots att de levt hela sitt liv beroende av mat från människor.

Källa: Länsstyrelsen Södermanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.