Foto: SVT/TT/arkiv

Källor på Lövsta: Skolan används som bestraffning

Uppdaterad
Publicerad

Statliga ungdomshemmet Lövsta har utretts av myndigheter efter vittnesmål om fysiska och psykiska övertramp. Nu är även institutionens egen skola föremål för granskning. – Antalet lektionstimmar har mer än halverats, skriver en elev.

Skolinspektionen utreder en anmälan som rör en elev på Silleskolan, det statliga ungdomshemmets egen skola i Vagnhärad, som uppger att hen inte får tillräckligt med undervisningstid och att undervisningen inte följer läroplanen.

Skoltiden halverad

Lektionstiden ska, enligt anmälaren, ha reducerats från 23 timmar till 10 timmar i veckan. Anmälaren skriver att eleverna nu nästan inte lär sig någonting.

Lövsta ungdomshem

Stefan Laurentii tillträdde som rektor för skolan under hösten.

– Just nu vill jag inte kommentera det, utan jag behöver kolla upp detta med lärarna först. I mitt svar till Skolinspektionen kommer jag att ge en bakgrund i ärendet.

Skolan har använts som bestraffning

I IVO:s utredning av Lövsta ungdomshem framkommer det även uppgifter om att skolan använts som bestraffning, men inte på ett konsekvent sätt.

En ungdom har kunnat vara hemma med föräldrar under en period, och därmed missat skolan, för att det gått så bra på Lövsta.

Detta medan andra ungdomar, som önskat vara i skolan, nekats att gå dit som bestraffning.

LÄS MER: Fler avdelningar kan få stänga

Nekats gå till skolan

Personal på hemmet har kunnat besluta om att ungdomar inte fått gå i skolan fast lärare inte alls varit med på beslutet, enligt personer med insyn i verksamheten.

En flicka har exempelvis nekats att gå till skolan eftersom personal på hemmet bedömde att hon där skulle kunna komma åt en dator.

Men enligt skolan hade det varit lätt att ta bort datorer och surfplattor från lektionerna.

Detta är uppgifter som Robert Stenbom, verksamhetsdirektör för ungdomsvården, menar att man nu ”sorterar i”.

– Frånvaro av skola får aldrig användas som bestraffning. Det här är skolpliktiga barn som ska gå i skolan, säger han.

– Vi ser att det har varit tillfällen där några som har varken har uppdrag eller mandat har gått in och ändrat i ungdomars planering. Där tydliggör vi hur ansvarsfördelningen ser ut, säger Stenbom.

Ska svara på kritiken

Nu ombeds Statens institutionsstyrelse, som är huvudman för verksamheten, att yttra sig över uppgifterna i elevens anmälan senaste den 10 november.

Läs mer: Fiskdamm på Lövsta urartade – polisanmäldes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet