Foto: SVT

Fler avdelningar på Lövsta kan få stänga

Uppdaterad
Publicerad

Flera ungdomar har vittnat om både fysiska och psykiska övergrepp av personalen. Nu riskerar flera avdelningar på ungdomshemmet att stängas.

Det var fredagen den 21 oktober som inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktade hård kritik mot Lövsta ungdomshem. Följden blev att Statens institutionsstyrelse, som Lövsta faller under, måndagen därefter beslutade att stänga pojkavdelningen Klippan.

Samtidigt avgick chefen för ungdomshemmet.

Lövsta ungdomshem

Robert Stenbom är verksamhetsdirektör för ungdomsvården på Statens institutionsstyrelse:

Robert Stenbom.

– Vi har en tillförordnad chef på plats på Lövsta som jobbar med övriga avdelningar och löpande prövar om man behöver stänga fler avdelningar. Just nu är hans bedömning att vi inte behöver göra det, men om vi bedömer att det behövs så gör vi det.

Personal fick jobba kvar – trots våldsanklagelser

Det finns uppgifter om att flera pojkar på ungdomshemmet blivit utsatta för våld av personalen.

Trots att ledningen kände till pojkarnas berättelser fick en ur personalen – som förekommer med namn flera gånger i rapporterna till IVO – arbeta kvar i flera månader. Det berättar P4 Sörmland om i dag.

Radion rapporterar om att den anställda fick sluta först i juli, fyra månader efter de första uppgifterna om hans våldsanvändning. Då efter att en pojke anmält honom för misshandel.

En tidigare anställd har också berättat för radion om hur hon vid åtminstone två tillfällen sett barn bli slagna med nyckelband.

Rasistiska skämt

I mars besökte Inspektionen för vård och omsorg IVO det statliga ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad. Samtalen med barnen finns nedtecknade.

Fler ungdomar vittnade om fysiska övergrepp, men även psykiska övertramp. Några berättade att de fått höra rasistiska tillmälen. De ska ha blivit kallade både ”smuts” och ”svartunge”.

Läs mer: Fiskdamm på Lövsta urartade – polisanmäldes

Kritiken riktades företrädesvis mot pojkavdelningen Klippan, och det var även den avdelningen som stängdes för två veckor sedan.

Kritik riktas åt fler håll

Men av utredningen framgår att även flickor upplevt att personal trakasserat dem för deras vikt och matintag.

En person med inblick i verksamheten på en flickavdelning påtalade problem med maktmissbruk och att personalen varken förklarade eller motiverade sina beslut inför barnen.

Rökte barnen i ansiktet

På Lövsta ungdomshem är det inte tillåtet för ungdomarna att använda nikotinpreparat, vilket upplevts som jobbigt för de ungdomar som annars brukar röka och snusa.

Flera av dem har i samtalen med IVO uppgett att några anställda haft för vana att både röka och snusa inför barnen.

De har berättat om anställda som retat dem genom att blåsa rök i deras ansikten, men även sträckt fram cigaretter framför deras ansikten – som de sedan ryckt bort.

Ovilliga att arbeta med barnen

Men det är inte bara ungdomarna som riktat kritik mot ungdomshemmet. Även personer med inblick i verksamheten har påtalat missförhållanden för IVO.

Genomgående pekar kritiken på att det förekommit en bestraffningskultur och en uppfostrande pedagogik. Alltmedan behandlingar uteblivit.

Robert Stenbom har arbetat på Statens institutionsstyrelse i drygt 20 år och har inte sett något liknande.

– Det som gör det här så väldigt ovanligt är det handlar om många händelser. Det tycks ha frodats en kultur som är destruktiv och oacceptabel. Och av det skälet får vi skarp kritik, säger Stenbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet