Katrineholm först att klubba plan mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Just nu arbetar samtliga Sörmlandskommuner på handlingsplaner mot våldsbejakande extremism. I Katrineholm är planen färdig, beslutad av politikerna och används nu konkret i kommunen.

– Tar vi bort klotter med hakkors eller is symboler så signalerar man det, har vi unga som är på väg att radikaliseras, vi har haft ett antal fall, så gör våra pedagoger ett kalasjobb och signalerar det här och de är bra på att analysera på individnivå, säger Peter Henriksson säkerhetschef och lokal samordnare mot våldsbejakande extremism i Katrineholm.

Kan du säga något om de konkreta fallen?

Våldsbejakande extremism

– Det har varit en mamma, pappa, brorsa, kompis eller idrottsledare som faktiskt har hört av sig och då försöker vi vägleda dem. Vi samverkar och skriver antingen av fallet, lämnar det vidare till annan myndighet eller så hänvisar vi tiIl den nationella stödtelefonen, säger Peter Henriksson

När SVT Nyheter Sörmland ringer runt till länets kommuner visar det sig att samtliga nu jobbar med att ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Och precis som i Katrineholm kommer politikerna i flertalet av Sörmlandskommunerna klubba igenom sina formella handlingsplaner under året.

I Katrineholm fokuserar handlingsplanen på samverkan mellan till exempel skola, kommun och polis samt på stöd till anhöriga och personal som jobbar med ungdomar. Men framförallt handlar det konkret om att upptäcka och agera vid alla former av radikaliseringar från vänster till höger och i religös form. För det har förekommit.

”Måste vara vaksam”

Med de tragiska händelserna i Bryssel i bakhuvudet kan extremismen kännas som långväga ifrån städerna och orterna i Sörmland. Men Peter Henriksson menar att steget mellan Bryssel och Katrineholm, kanske inte är så långt som man kan tro.

– Det finns ju kopplingar från Paris och Brysseldåden till Sverige och för fem år sen sprängde sig en person i Stockholm, så det finns all anledning att vara vaksam, menar Peter Henriksson.

”Det här är inget man bockar av”

När vi ringde runt till kommunerna svarade en ”ja snart kan man bocka av det här med” vad tänker du kring det? 

– Det här är inget man bockar av, det här är skarpt läge och vi måste agera. Det här måste ta det på allvar, annars sänder man fel signaler, tycker jag, säger Peter Henriksson som är lokal samordnare mot våldsbejakande extremism i Katrineholms kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsbejakande extremism

Mer i ämnet