Kommunalrådet öppnar för miljardprojekt

Uppdaterad
Publicerad

En anpassning och sanering av Eskilstunaån skulle kosta över en miljard, enligt uppskattningar. Men ändå öppnar Eskilstunas kommunalråd för att det kan vara genomförbart – på sikt.

Ett antal broar mellan Torshälla och Eskilstuna omöjliggör i dag normal trafik för fritidsbåtar på sträckan. Den enda farkost som på regelbunden basis färdas vattenvägen mellan orterna är en specialbyggd passagerarbåt lik de ”paddor” som finns i Göteborg.

– Det är ändå åtminstone tre broar som är ganska kostsamma som man måste hantera. Och lite andra frågor också, säger kommunalrådet Jimmy Jansson (S).

Långsiktigt projekt

För att på sikt finansiera en eventuell anpassning av ån, som också skulle innefatta sanering av åbotten, har en sparfond föreslagits. Där skulle kommunen avsätta ett antal miljoner kronor per år som till slut skulle räcka till att påbörja projektet. En idé som Jimmy Jansson ställer sig positiv till, men han poängterar att det är ett mycket långsiktigt sparande.

– Om jag lever när det här sker, det återstår att se, säger Jimmy Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.