Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Kenneth Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, om vad Strängnäs kommun kommer att göra för att möta behovet av skolplatser. Foto: SVT/Serafia Olausson

Trängsel i Strängnäs skolor: Så ska kommunen ordna plats åt alla elever

Uppdaterad
Publicerad

I Strängnäs kommun kommer till hösten flera barn placeras i förskoleklass i en skola som föräldrarna inte valt, på grund av platsbrist. Beskedet är att bristen kommer lösas temporärt till kommunens två nya skolor öppnar om några år.

En av dessa temporära lösningar är att öppna fyra förskoleklasser i Strängnäs, Stallarholmen och Åkers styckebruk och där kommer bland annat de 23 barnen från Mariefred placeras, vars föräldrar har protesterat över beslutet.

Ovanligt stor årskull

Enligt Kenneth Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, beror platsbristen framför allt på att de barn som till hösten ska börja förskoleklass, födda 2016 och 2017, är en ovanligt stor årskull.

– Vi startar nya förskoleklasser för att möta det här enstaka årets väldigt stora årskull. Tittar vi på nästa år minskar det kraftigt igen, säger han.

Med tanke på att Strängnäs att växer och att det redan idag råder platsbrist i hela skolan, hur planerar ni att lösa det?

– Den långsiktiga lösningen är den nya skolan i Läggesta och i Strängnäs som kommer att öppna 2026 och 2027. Fram till dess tittar vi på olika temporära lösningar.

Högstadiet största utmaningen

Kommunens största utmaning är högstadieskolorna, menar Kenneth Larsson.

– Det är absolut mest kritiskt, om man tänker volymperspektivet. Där behöver vi också mycket utrymme som grupprum för personer som behöver vara i mindre sammanhang, till exempel. Där tittar vi på olika lösningar, bland annat i Åkers styckebruk.

I klippet svarar Kenneth Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, på hur han ser på skolsituationen i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.