Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mariefredsbon Malin Rosén, med dottern Thea, som oroas för hur förskolesituationen kommer se ut i framtiden. Redan i dag råder det brist på förskoleplats i orten. Foto: SVT/Serafia Olausson

Brist på förskoleplatser i Mariefred – oro bland föräldrar: ”Vill ha en mer acceptabel lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på förskoleplatser i Mariefred gör att drygt 20 barn till hösten placeras i förskoleklass i Stallarholmen och Åkers styckebruk istället för i hemorten. Det här har väckt både ilska och oro bland föräldrar i Mariefred.

En av de föräldrar som till hösten drabbas av platsbristen i Mariefred är My Fröberg som bor med sin familj i Marielundsviken. Hennes son har blivit placerad på skola i Stallarholmen.

– Min son är den enda från hans förskola som inte kommit in på Mariefreds skola. Alla av hans kompisar har kommit in där. Han tycker att det är tufft, säger hon.

Ifrågasätter kommunens beslut

Hon har tillsammans med andra berörda föräldrar gått ihop och ifrågasätter kommunens beslut. Bla

Föräldrarna Joakim Olsson och My Fröberg är upprörda för att deras barn placeras på skola i Stallarholmen istället för i hemorten Mariefred. Foto: SVT/Serafia Olausson

nd annat menar de att kommunen inte följer närhetsprincipen.

My menar att hennes barn borde placeras i Åkers styckebruk istället för Stallarholmen, eftersom det är den närmaste kommunala skolan efter Mariefreds skola.

– Vi vill att de hittar en mer acceptabel lösning än vad Stallarholmen är. Vi vill även uppmärksamma kommunen på att de inte har gjort rätt med hur de placerar barnen och vilka barn de väljer ut enligt närhetsprincipen, säger My.

Kenneth Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att kommunen nu har gjort en förändring i placeringsbeslutet.

– Alla föräldrar kan ansöka om att deras barn istället ska placeras i Åkerskolan.

”Helt orimligt”

Joakim Olsson, även han förälder till ett barn som placerats i Stallarholmen, tycker att barnantalet borde kunnat gå att förutse.

– Kommunen säger att det kom som en chock för dem att det var så många barn i den här årskullen, vilket vi tycker är helt orimligt. Förskolorna är ju också fulla i Mariefred så det borde ju ha funnits några siffror att gå på.

Kommunen menar att det är svårt att förutse.

– Ingen kan veta varför det blev så många barn 2017 och det finns inte med i de långsiktiga prognoserna att vi ska ha en kulle just där, säger Kenneth Larsson.

”Känns inte bra”. I videoklippet ovanför hör du föräldern Malin Rosén om platsbristen på Mariefreds skola där en del av undervisningen bedrivs i baracker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.