Foto: TT

Kostnaderna för hyrläkare i Sörmland har nästan fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för hyrläkare i Sörmland har nästan fördubblats under åren 2010 till 2015. Det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort.

Förra året kostade hyrläkare landstinget Sörmland totalt 170 miljoner kronor, och det är framför allt inom primärvården som behovet av hyrläkare har ökat. Den konstanta ökningen av hyrvårdskostnader beror främst på bristen på ST-läkare, enligt hälso- och sjukvårdschef Florean Pietsch.

– Det vi ser är en ökning i framför allt primärvården, och det är kopplat till att det saknas specialister i allmän medicin. För att ha en stabil vård behöver vi fortfarande ha hyrläkare, men i takt med att nästa generations läkare blir klara och om vi samtidigt har en arbetsmiljö som är attraktiv så kommer ju behovet att minska, säger han. 

Inhyrd personal i vården

”Svårare situation” i Sörmland

Utgifterna har gått stadigt uppåt under åren 2010-2015.

– Vi behöver bedriva en bra sjukvård för våra patienter, om det då på marginalen behövs inhyrd personal så ska vi ju använda oss av den, säger Florean Pietsch.

– Men sedan gäller det att systematiskt arbeta med rekrytering, arbetsmiljö och motivation för att skapa arbetsplatser där behovet minskar. Där tror jag att vi har en lite svårare situation i Sörmland, som ligger nära Stockholm där vi kan ha en högre konkurrens avseende nyckelpersoner.

Ökat antalet utbildningsläkare

Men hur ska man motverka den här hyrläkartrenden?

– Det gör vi ju framför allt på lång sikt, till exempel genom att arbeta med nästa generations läkare och se till att våra ST-utbildningar blir så bra och attraktiva som möjligt. Det har vi lyckats med inom framför allt allmänmedicin, där vi på fyra år har ökat antalet utbildningsläkare från 20 till närmare 75 stycken i länet, säger Florean Pietsch.

Hyrläkarkostnader i Sörmland

Landstinget Sörmlands kostnader för hyrläkare 2010-2015

2010: 88 miljoner

2011: 99 miljoner

2012: 121 miljoner

2013: 136 miljoner

2014: 142 miljoner

2015: 170 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet