Platsen för skjutningen var under torsdagen avspärrad för teknisk undersökning. Foto: SVT

Knivbeväpnad kvinna skjuten av polis

Uppdaterad
Publicerad

Vid 4-tiden natten mot torsdag sköts en kvinna i benet av en polis. Hon hade två knivar i handen när skottet avlossades, enligt polisens presstalesperson.

Händelsen inträffade i en lägenhet i Stjärnhov i Gnesta kommun. Kvinnan, som är i 40-årsåldern, ska ha uppträtt hotfullt när poliserna kom till hennes lägenhet.

– Hon hade två knivar i händerna och gick mot poliserna. De backade ut mot hallen. En polis avlossade ett skott som träffade kvinnan i låret, berättar polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Tog kontroll över henne

Kvinnan föll omkull och poliserna tog kontroll över henne.

– De tog bort knivarna och lade ett förband på det blödande såret.

Händelsen föregicks av ett par larmsamtal till polisen. Strax före klockan tre ringde en kvinna, som polisen misstänker är den nu skjutna personen, själv till polisen.

Hon försökte kalla dit en patrull.

– Hon pratade i hotfulla ordalag om polisen och hon uppfattades som påverkad. Det var inget vi valde att åka ut på, säger Thomas Agnevik.

Larmades på nytt

Kort senare larmades polisen återigen till platsen. Då var det en annan inringare som berättade att hon sett en kvinna med två knivar i händerna.

– När vi kommer till platsen är det en tredje person som visar polisen var kvinnan finns. När de kommer in ser de en kvinna som ställer sig upp omedelbart, hon har en kniv i vardera hand och går ganska hastigt mot poliserna. De backar tillbaka till hallen och hon kommer efter. Då avlossas skottet.

Ska hon ha hotat någon annan person med knivarna?

– Hon har gått omkring med knivar i händerna verkar det som. Vad jag vet nu så gjorde hon det för att få andra personer att kalla dit polisen.

Vid medvetande

Kvinnan var vid medvetande när hon med ambulans fördes till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Landstinget meddelade under förmiddagen att den skottskadade kvinnan vårdas för allvarliga, men inte livshotande skador.

Kvinnan var initialt misstänkt för försök till dråp alternativt försök till grov misshandel. Men senare under torsdagen ändrades rubriceringen till försök till mord.

Kommer polisen att utredas efter skottlossningen?

– Ja, det kommer ju att göras en utredning enligt normala rutiner. Det blir en särskilt utsedd åklagare som får genomföra den delen, säger Agnevik.

Även polisen gör en utredning.

– Vi väntar och ser vad den särskilt utsedda åklagaren kommer fram till. Det vi tittar på är om personerna agerat som vi utbildat dem till . Har de gjort det vet vi att vi ligger rätt till, säger Lars Hammarsjö, lokalpolisområdeschef i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.