Mannen åtalades för att ha skickat över 1.100 sms till en kvinna. Foto: TT

Lärare kan få fängelse för stalkning

Publicerad

En lärare i västra delen av länet sitter häktad i väntan på dom, misstänkt för att ha stalkat en kvinna genom att skicka tusentals sms. Åklagaren tror att mannen får ett fängelsestraff.

Fram till häktningen jobbade mannen som lärare på en grundskola i västra Sörmland. Han dömdes till skyddstillsyn för samma brott, olaga förföljelse, så sent som förra året.

Huvudförhandlingen i det nya målet hölls på torsdagen och en dom är väntad i nästa vecka.

Fortfarande häktad

Kammaråklagare Fredrik Beijar menar att mannen överträtt ett kontaktförbud mot kvinnan vid omkring 140 tillfällen. Dessutom ska han under en period på knappt två månader ha skickat över 1.100 sms till kvinnan, vissa med kränkande innehåll.

Mannen sitter fortfarande häktad, så Fredrik Beijar är hoppfull om att han döms till fängelse.

– Jag tror att han kommer att få tre månader, kanske två. Jag yrkade på sex månader, men det är ett nytt brott och finns ingen jättepraxis på området.

Återfall

Vad är det som motiverar ett så strängt straff?

– Det handlar om återfall. Han är dömd för likartade brott tidigare och den här gången pågick det under en relativt lång tid. Det är många överträdelser av kontaktförbudet, 140 stycken drygt, beroende på hur man räknar.

Vad är det mannen skrivit i sms:en?

– Det är allt mellan himmel och jord. En del är snälla, en del är verkligen inte snälla.

Vad anser du om att mannen arbetar till vardags som lärare?

– På det har jag egentliga inga synpunkter, det är upp till kommunen att kontrollera sina anställda. Jag kan i alla fall konstatera att det här brottet inte har någonting med jobbet att göra, säger Fredrik Beijar.

Avstängd från arbetet

Läraren är avstängd från sitt arbete i väntan på domen, men mannens chef vill inte uttala sig om huruvida han kommer att få behålla jobbet om han fälls för brottet.

– När det här händer brukar vi göra en bedömning av fallet och hur det påverkar personens insats i våra verksamheter. Vi låter den rättsliga processen ha sin gång och sedan tar vi ställning till vad vi behöver göra, säger hon.

Olaga förföljelse

Olaga förföljelse kallas i dagligt tal för stalkning och innebär att en gärningsperson begår upprepade brottsliga handlingar mot en och samma person.

Brottet måste bestå av antingen misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott eller olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller försök till skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud.

Var och en av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av den utsattas integritet.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är de personer som utsätts oftast kvinnor som förföljs av tidigare partners. Men även andra grupper, till exempel politiker, kändisar och myndighetspersoner, är utsatta.

Lagbestämmelsen om olaga förföljelse trädde i kraft 2011.

Källa: Polisen och Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.