Två män anhållna efter explosion i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Två män greps i natt i en bil i Eskilstuna med explosiva föremål. Männen är nu anhållna och misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Det var natten till i dag som det hördes en explosion i ett skogsområde någonstans i Eskilstuna. Kort därefter kunde polisen stoppa en bil med två män i där det anträffades föremål som polisen beskriver som explosiva.

”Bilen stoppades”

– Polisen gjordes uppmärksam på att man hört en explosion i området. Bilen stoppades på väg därifrån och i bilen anträffades föremål som antogs vara explosiva och männen greps, säger Susanne Ricknert, kommunikatör på polisen, till SVT Nyheter Sörmland.

LÄS MER: Släpptes i slutet av augusti

Man kan tolka det som att en bomb exploderat?

– Det kan jag inte säga något om, men vi kan konstatera att det varit en explosion och att det inte har uppkommit några skador på någon eller något.

Förhör under dagen

Det beslagtagna materialet genomgår en forensisk undersökning och polisen kommer att hålla förhör med männen, som båda är i 40-årsåldern, under dagen. De är båda misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. De båda männen är nu anhållna av åklagare i väntan på häktningsförhandlingar.

En av de anhållna männen är den då 41-årige man som i somras greps med så kallade molotov-cocktails i sin bil.

– Det stämmer, säger Anna Asklöf, åklagare i fallet.

LÄS MER: Molotov-mannen aktuell i andra fall

Enligt henne är inget skogsområde avspärrat efter gårdagens explosion. I övrigt är även hon förtegen om utredningen.

– Det jag kan säga är att det just nu genomförs husrannsakningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.