Brandmän i Oxelösund rasar mot nytt avtal

Publicerad

Missnöjet med det nya fackavtalet sprider sig bland Sörmlands brandmän. På Oxelösunds brandstation, som tidigare haft problem med att rekrytera nya deltidsbrandmän, överväger flera i personalen att säga upp sig.

Ett nytt fackligt avtal ska börja gälla för Sveriges deltidsbrandmän. Det har skapat stort missnöje i stora delar av kåren. SVT har tidigare rapporterat om att flera brandmän i Eskilstunas räddningstjänst hotar med att säga upp sig, men missnöjet är spritt till fler delar av länet.

Läs mer: Brandmän i Torshälla säger upp sig i protest

Flera kan säga upp sig

På stationen i Oxelösund rasar personalen. De menar att avtalet innebär en rejäl lönesänkning för dem. Enligt Thomas Larsen, platschef på stationen, är det möjligt att många kommer att sluta.

– Killar här funderar på om det är värt att fortsätta, säger han.

OB-tillägg och bilersättning slopas

Kärnan i avtalet är att grundersättningen höjs något, samtidigt som OB-tillägg och bilersättning tas bort. Dessutom sänks semesterersättningen. Något som deltidsbrandmän på flera håll i landet menar innebär en lönesänkning.

Patrik Gralberg har jobbat som deltidsbrandman i många år. Han har räknat på vilken inkomst han får med det nya avtalet.

Läs mer: SKL förklarar missnöjet med att brandmännen missförstått avtalet

– Jag kommer att tjäna sjutusen kronor mindre i år än vad jag gjorde förra året, säger han.

Kan bli svårt med rekrytering

Enligt Thomas Larsen kommer avtalet att göra det ännu svårare att rekrytera nya deltidsbrandmän. Något man redan i dag har problem med.

– Det är ju ingen bra reklam det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.