Näringslivschefen: Därför tappar Eskilstuna på rankingen

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna är Sörmlands största kommun – men på rankingen över företagsklimatet i länet är det dyster läsning. Kommunen återfinns först på plats 210 i landet.

Under tisdagsförmiddagen har Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner presenterats. Och det var ingen rolig läsning för Sörmlands största kommun, Eskilstuna.

Eskilstuna återfinns nu först på plats 210 (bara Flen är sämre på plats 228), det är ett tapp på 24 placeringar jämfört med förra året.

Hårt arbete

– Det är tråkigt att vi inte får resultat för det arbete vi lagt ned men det känns som med Affärsplan Eskilstuna har vi fått upp rätt frågor till näringslivet och det är en grundförutsättning för utvecklingsarbetet och det kommer ge resultat både på kort och lång sikt, säger Mattias Rossköld, näringslivschef Eskilstuna.

Läs mer: Trosa i topp igen – har länets bästa företagsklimat.

Han berättar vidare varför han tror att en stad som Eskilstuna har svårt att lyfta på en sån här ranking.

– Det är de största kommunerna i landet som har tappat och i de större kommunerna pågår en strukturomvandling, många av städerna med runt 100 000 invånare är industristäder och du har demografiska förändringar och förändringar av hur näringslivet är sammansatt. Jag tror ordet är förändring och då måste man jobba tillsammans, säger Rossköld.

”Gediget arbete”

Björn Lindgren är regionchef i Svenskt näringsliv och han är förvånad över Eskilstunas placering på rankingen.

– De har gjort ett gediget arbete som är på gång och jag hoppas på att det kommer ge resultat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.