Foto: TT

Nästa år slopas avgifterna på vårdcentralen

Uppdaterad
Publicerad

Patienterna ska styras bort från akuten – och i stället uppsöka vården via vårdcentralerna. Koalitionen i landstinget planerar därför att slopa avgifterna för besök till primärvården nästa år.

Trycket på akutavdelningarna är stort och vårdplatserna är alltför få. Därför vill den styrande koalitionen med partierna (S), (L), (C) och (MP) leda bort patientströmmen från sjukhusen.

Istället vill man att fler ska gå via vårdcentralerna i stället.

Vårdcentralen ska vara första stopp

I budgeten för 2017 föreslås höjda avgifter för sjukhusvård och akutbesök. Den som i stället går till vårdcentralen ska däremot inte alls behöva ta upp plånboken, som SVT Nyheter Sörmland tidigare berättat.

– Vi vill visa att primärvården ska vara den första linjen och att man där kan få behandling, säger Fredrik Lundgren (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Väntas spara landstinget pengar

Fler patienter väntas uppsöka vårdcentralerna när avgifterna slopas, bedömer den politiska majoriteteten.

– Patienten har större möjlighet att redan vid sitt första sjukvårdsbesök hamna på rätt vårdnivå. Och för medborgarna i Sörmland innebär det en mer kostnadseffektiv hälso- och sjukvård i länet, säger Monica Johansson (S), finanslandstingsråd.

I budgeten avsätts 75 miljoner kronor mer till primärvården 2017 jämfört med 2016. Skattesatsen förblir oförändrad.

Läs mer: Mer pengar ska locka sjuksköterskor till vården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.