Foto: Arkiv

Mer pengar ska locka sjuksköterskor till vården

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande majoriteten utlovar ett rejält lönelyft för sjuksköterskor inom dygnet runt-sjukvården i Sörmland.

Koalitionen i Landstinget Sörmland lägger i dag fram sitt förslag till budget 2017. Högsta prioritet är att öppna vårdplatser och rekrytera personal.

Flera tusen mer i månaden

Det säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

– Det ska bland annat ske genom en lönesatsning på sjuksköterskor som jobbar inom 24/7-verksamhet och som har en legitimation.

Den styrande koalitionen utlovar ett lönelyft på minst 3.500 kronor i månaden, vilket SVT Nyheter Sörmland rapporterade redan under sommaren.

– Satsningen riktar sig mot sjuksköterskor, barnmorskor, specialistsjuksköterskor inom somatik och psykiatri. Vi ökar även grundbemanningen på vårdavdelningarna med 45 nya tjänster som vårdledare, säger Monica Johansson.

Vill få folk att vända sig till vårdcentralen

För att minska trycket på sjukhusen vill den politiska ledningen styra patienterna i högre grad mot vårdcentralerna. Därför slopas avgifterna helt för besök till primärvården, medan avgifterna för sjukhusbesök höjs.

Läs mer: Nästa år slopas avgifterna på vårdcentralen

Ett akutbesök föreslås bli 100 kronor dyrare, och därmed landa på 400 kronor. Samtidigt föreslås en höjning på 20 kronor för en vårdplats, till 100 kronor per dygn.

Oppositionen kritisk

Oppositionsrådet Magnus Leivik (M), är dock inte imponerad av majoritetens budgetförslag.

– Det stora problemet är att budgeten inte adresserar den rådande sjukvårdskrisen, där landstinget i första hand måste bli en bättre arbetsgivare för att rekrytera och behålla kompetens.

– Man riskerar också att försvaga primärvården genom att föra över patientströmmar dit som de faktiskt inte får betalt för. Och då är ju risken att primärvården kommer att drunkna i det nya uppdraget, säger Magnus Leivik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.