Erik Zetterlund, ordförande i Östsvenska handelskammaren. Foto: SVT/Östsvenska handelskammaren

Nu börjar regionupproret: ”Finns en stor oro”

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar arbetet för att nå en folkomröstning om regionindelningen och under tisdagskvällen hålls ett stort informationsmöte i Nyköping.

Bakom initiativet ”Rösta för Sörmland” står Företagarna i Nyköping/Oxelösund och Östsvenska handelskammaren. Målet är att nå 21.000 namnunderskrifter för att därigenom nå en folkomröstning om regionindelningen.

– Det är klart att vi tror att det är möjligt, annars skulle vi aldrig dra igång en sådan aktivitet, säger Erik Zetterlund, ordförande i Östsvenska handelskammaren.

Flera informationsmöten

Startskottet för insamlingen sker under tisdagskvällen. Då har man bjudit in för ett informationsmöte på ett hotell i Nyköping. Ytterligare möten kommer att hållas i Eskilstuna och Katrineholm under torsdagskvällen.

– Det finns en stor oro inför regionindelningen. Vi undrar varför politiken gör en så stor och avancerad reform utan att titta på alternativ eller konsekvenser, säger Erik Zetterlund.

LÄS MER: ”Vi passar bättre ihop med Östergötland”

Har ni fått några reaktioner på initiativet?

– De är positiva. Det pågår även intensiva diskussioner på insändarsidor och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.