SMHI varnar för höga temperaturer. Foto: TT Nyhetsbyrån

Klass 2-varning för extremvärme

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har nu gått ut med klass 2-varningar för ”extremt höga temperaturer” i följande län: Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Stockholm, Uppsala, Dalarna, Västernorrland samt kusten i Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten.

Klass 1-varningen ligger kvar för Västra Götaland och Östergötland.

En klass 2-varning utfärdas när den maximala dagstemperaturen väntas nå över 30 grader fem dagar i följd, eller när den väntas gå över 33 grader tre dagar i följd.

Nya värmerekord

I går slogs en rad värmerekord i Sverige. Det mest spektakulära noterades i Umeå med 32,2 grader, den högst uppmätta temperaturen i staden sedan 1882.

På flera orter var det i går den varmaste dagen sedan 1994, i Gävle (32 grader), Delsbo (31,8), Sveg (31.3), Sundsvall (31,4). Särna i Dalarna hade den högsta temperaturen sedan 1975 – 30,9 grader.

Och det kan bli fler rekord i dag.

”Svalnar långsamt”

– Vi har ännu en varm dag framför oss på flera håll. Jag skulle inte bli förvånad om det blir en lika lång lista i morgon, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Framåt helgen blir det däremot något kallare.

– Det svalnar långsamt. Vi har ändå temperaturer på dryga 25 grader i stora delar av landet på lördag och söndag, säger Björck.

SMHI:s VARNINGAR

Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.