Anders Gölevik, polisområdeschef i Katrineholm, kan inte se att polisen gjort fel utifrån den informations som nu finns för närvarande. Foto: SVT

Polisen efter dödsfallet: Kan inte se att vi gjort något fel

Uppdaterad
Publicerad

Lokalpolisområdeschef Anders Gölevik kan i nuläget inte se att polisen begick några fel i samband med att en man dog i arresten i Katrineholm under natten till tisdagen.

Det var vid tretiden natten mot tisdagen som mannen påträffades livlös efter att bara ha suttit några minuter i polisens arrest i Katrineholm. Mannen konstaterades senare avliden. Han hade tidigare under natten undersökts på Kullbergska sjukhuset efter att någonting hänt i samband med att polisen ingripit med bland annat pepparspray mot honom.

Var på akuten

– I samband med ingripandet uppstod det någon form av sjukdomstillstånd, säger Anders Gölevik.

Han förlorade medvetandet?

– Om han förlorade medvetandet eller ej, det ska jag låta vara osagt. Jag har hört krampanfall.

Hur kunde man låsa in honom i en arrest, med tanke på vad som hade hänt tidigare?

– De hade ju varit i kontakt med sjukvårdspersonal. Dels på platsen när ambulansen var där, dels på akuten på Kullbergska sjukhuset. Då hade frågan uppkommit om man kunde föra ner honom till polishuset för förhör.

Ska utredas av åklagare

Vad har ni för tankar kring det som hänt nu?

– Nu görs en utredning som lämnas till Särskilda utredningar i Stockholm. Åklagaren på Särskilda åklagarkammaren kontaktades i natt, och han har gett direktiv om vilka åtgärder som ska vidtas.

Läs mer: Dödsfall i arrest utreds av Särskilda åklagarkammaren

Anser ni att ni begått något fel här?

– Inte så vitt jag kan bedöma av den information jag har framför mig nu, i och med att vi har haft kontakt med sjukvårdspersonal vid två tillfällen.

Vården vill inte kommentera

SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med landstingets pressansvarige Fredrik Gustavsson, som inte vill ge några närmare kommentarer i nuläget.

– Om det som skett ska utredas kommer det att göras enligt de rutiner som finns i vården, säger han.

Mannen är i övre medelåldern och boende i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.