”Det handlar om att se till att våra barn mår bra ute i skolan”, säger Christer Åkerlund arbetsledare på Beroendecentrum Ung i Eskilstuna. Foto: TT

Ofta psykisk ohälsa bakom droganvändning

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till att ungdomar använder narkotika, menar Chister Åkerlund arbetsledare på Beroendecentrum Ung i Eskilstuna.

– Upp till 90 procent av de som har en missbruksdiagnos har också en psykriatisk diagnos. Och den psykriatiska diagnosen kommer först. Det är inte så att drogerna man använder utlöser psykriatiska tillstånd, säger Christer Åkerlund.

Beroendecentrum Ung i Eskilstuna är en mottagning för missbrukare som är under 18 år. Här samarbetar socialtjänsten tillsammans med  barn- och ungdomspsykriatrin, för att kunna hjälpa de med missbruksproblem så effektivt som möjligt.

Ungdomsbrott

Inte fler missbruakre

Christer Åkerlund anser inte att det är fler som använder droger i dag än för tio år sedan. 

– Det finns ingen tydlig tendens att det blir mer och mer. Det vanligaste är att ungdomar inte använder droger och av de som testar är det vanligast att man inte fortsätter.

Hur ska man motverka att ungdomar börjar använda narkotika?

–  Det handlar om att se till att våra barn mår bra ute i skolan. Ju bätte de mår när de växer upp desto färre kommer börja använda droger, säger Christer Åkerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet