Unga i belastningsregistret får svårt att söka jobb

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler arbetsgivare begär utdrag från belastningsregistret från de som söker jobb. SVT Nyheter Sörmlands reportageserie om ungdomsbrottslighet visar att antalet utdrag fyrdubblats på några år.

Lars Nilsson som arbetar med att hjälpa tidigare kriminella och missbrukare till att få ett jobb ser belastningsregistret som ett stort hinder för många.

– Det blir ju en form av dubbelt straff, dels har man blivit straffad för något man har gjort sen när man har avtjänat det och vill gå vidare så ska man fortfarande ha en spärr för att komma in i arbetslivet.

Ungdomsbrott

Fler kräver utdrag

En person kan vara i belastningsregistret i 3 till 20 år beroende på vilken typ av brott personen har begått. Om man ska arbeta med barn till exempel inom skola eller omsorg, kräver lagen ett utdrag ur belastningsregistret. Men det har blivit allt vanligare att arbetsgivare inom andra branscher begär ett utdrag från de jobbsökande.

År 2004 begärdes det ut 52 000 utdrag. 2014 har den siffran mer än fyrdubblats, till 230.000 utdrag.

Krami förmedlar jobb

På Krami i Eskilstuna hjälper man personer med tidigare missbruksproblem eller en kriminell bakgrund att söka jobb. Krami är en myndighetssamverkan mellan kommunen, kriminalvården och arbetsförmedlingen som finns på 20 platser i Sverige.

Kravet för att få delta är att man har en bostad, kan delta på heltid och att man är drogfri.

– Det bygger på en frivillighet och att man vill göra en livsstilsförändring, säger Lars Nilsson.

Oerhört lönsamt

I Eskilstuna tar man emot ungefär 50 personer varje år och de flesta är mellan 20-30 år gamla. KRAMI hjälper till med arbetsgivare men personen får själv ta kontakten och söka jobbet.

– Eskilstunas arbetsgivare är mycket förstående och har hjälpt oss mycket. Vi har fått ut många i anställning, säger Lars Nilsson som menar att KRAMI är en mycket bra arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

– Det är sådan oerhört lönsamhet. En satsad krona på KRAMI ger 13 till 17 kronor tillbaka till samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet