Foto: Christine Olsson/TT

Risk för vattenbrist på landsbygden

Publicerad

De låga vattennivåerna i länet påverkar bland annat hushåll som får vatten från enskild brunn. Det visar en kommunenkät som Länsstyrelsen Sörmland sammanställt.

– Har man otur kan det bli torrt, säger Stefan Sjöberg, VA-rådgivare i Eskilstuna kommun.

Enligt SMHI har det fallit en tredjedel mindre nederbörd än normalt över länet de senaste åren och Statens geologiska undersökning visar på att grundvattennivåerna är lägre än vanligt.

Med denna bakgrund skickade länsstyrelsen ut en enkät till Sörmlandskommunerna. Frågorna rörde bland annat om de låga vattennivåerna påverkade den kommunala verksamheten, lantbruken och naturvärden.

Tillgången är inte oändlig

Nu har enkätsvaren kommit och enligt dem är det främst hushåll med enskilda brunnar som kan komma att påverkas under våren och sommaren 2017. Vissa kommuner menar även att lantbruken kommer att påverkas.

– Det finns anledning till att vi alla tänker på att hushålla med våra resurser. Tillgången på vatten är inte oändligt och det är viktigt att vi är medvetna om det, säger Anna Forslund, chef för funktionen Vatten, Miljö och Klimat på länsstyrelsen.

Den samlade lägesbilden är dock att det inte finns någon direkt påverkan på kommunal verksamhet i dagsläget.

”Då blir det bekymmer”

En av de kommuner där de låga vattennivåerna påverkar hushåll med enskilda brunnar är Eskilstuna.

– Har man lite vatten i brunnen och otur så blir det torrt. Då blir det bekymmer. Det är ganska svårt att mäta vattennivåer om man har en borrad brunn och risken är att man fortsätter så länge det funkar, säger Stefan Sjöberg.

Vad bör man tänka på för att undvika att vattnet tar slut?

– Att vara försiktig med vattning i trädgården bland annat och låta gräsmattan torka, den återhämtar sig. Man kan även samla upp regnvatten. Ta bort all onödig vattenförbrukning. 

Även Katrineholm, Flen, Vingåker och Trosa uppger att de låga vattennivåerna kan komma att bli ett problem för hushåll med enskilda brunnar till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.