Ingen vårdmottagning i Sörmland kommer behöva stänga till följd av blockaden. Men operationer kan komma att ställas in. Foto: SVT

Så påverkar övertidsblockaden vården i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet går ut i blockad – det meddelade den fackliga organisationen under torsdagen. I Sörmland kan det bland annat innebära att planerade operationer ställs in.

Vårdförbundet har under två veckors tid varslat om en så kallad mertids- övertids- och nyanställningsblockad. Fackförbundet vill bland annat se en arbetstidsförkortning och en bättre löneutveckling. Blockaden innebär bland annat att sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker inte kommer arbeta övertid.

På torsdagen meddelade Vårdförbundet att man förhandlingarna med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och företaget Sobona strandat. Därmed blir blockaden verklighet.

Operationer kan ställas in

Enligt Region Sörmland kommer man inte behöva stänga några vårdmottagningar till följd av blockaden. Det kan däremot bli sämre kapacitet. Det kan till exempel innebära att planerade operationer kan ställas in om det saknas personal och att det tar längre tid att komma fram till 1177 under vissa tider.

– Om konflikten blir långvarig kan det bli så att vi behöver ändra verksamheten så vi prioriterar den vård som vi måste bedriva, lite som under pandemin, säger Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjuksköterskorna Linuz Hultgren, Lisa Bergh och Sara Iznin om varför de vill ha sänkt arbetstid: ”Vissa dagar kan jag fullständigt bryta ihop” Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.