André Österholm, spelare i AFC United, Alex Ryssholm, ordförande i AFC, Per Liljeroos, ordförande i Eskilstuna City samt Citys marknadsansvarige Stefan Forsberg på presskonferensen där det föreslagna samarbetet mellan klubbarna presenterades. Foto: SVT

Så ser samarbetsavtalet ut mellan City och AFC

Uppdaterad
Publicerad

På måndag ska Eskilstuna Citys medlemmar säga sitt om ett eventuellt framtida samarbete med AFC United på ett extra årsmöte. SVT Nyheter Sörmland kan nu avslöja vad det föreslagna samarbetsavtalet mellan klubbarna innebär.

Det var i somras som klubbarna presenterade sina planer om ett samarbete på en presskonferens i Eskilstuna, och sedan dess har AFC Uniteds medlemmar redan röstat ja till ett namnbyte och en flytt till Eskilstuna från och med nästa säsong.

Läs mer: Så tycker City-profilen om AFC-samarbetet

AFC United till Eskilstuna

Och på måndag ska Eskilstuna Citys medlemmar rösta ja eller nej till samarbetsavtalet med Superettan-klubben på ett extra årsmöte. SVT Nyheter Sörmland har tagit del av avtalet och kan nu avslöja vad det innebär för klubbarna.

Läs mer: City-supportern: ”Det är blandade känslor”.

Här är samarbetsavtalet:

  • AFC Uniteds nya namn ska bli AFC Eskilstuna samtidigt som Eskilstuna City ska bli Eskilstuna City AFC. De båda föreningarna ska fortsatt ha kvar sina organisationsnummer, men ett arbetsutskott ska bildas med åtta representanter med fyra från vardera klubb. Där ska bland annat frågor om ekonomiska och sportsliga riktlinjer för de båda klubbarna diskuteras en gång i månaden, beslut som fattas där ska gälla för båda klubbarna.
  • Breddverksamheten ska bedrivas i City och elitverksamheten i AFC. Spelare ska kunna gå fritt mellan klubbarna utan att övergångssumma eller utbildningsbidrag ska behöva betalas ut. Säljs en spelare som endast tillhört AFC alternativt City så ska pengarna för den övergången tillfalla föreningen där spelaren är licenserad.
  • Samarbetet ska omfatta samtliga lag på senior- och juniornivå i Eskilstuna City och AFC United.
  • Sportchefen i AFC United ska vara huvudansvarig för seniorverksamheten för båda klubbarna.
  • Samarbetsavtalet ska börja gälla från och med den 1 januari 2017 och fortgå tills vidare. Avtalet förlängs automatiskt med ett år om inte någon av klubbarna sagt upp det minst ett halvår före årsskiftet.
  • När det gäller intäkter från sponsring så ska de fördelas enligt ett avtal som är sekretessbelagt. Eskilstuna Citys del av av sponsorintäkterna ska dock motsvara de intäkter klubben har i dag. När det gäller elitmatcherna för AFC ska City ansvara för exempelvis kioskförsäljningen, men vad det ger klubben för intäkter står inte i det föreslagna samarbetsavtalet.
  • Båda klubbarnas barn och ungdomar i åldrarna 6-16 år ska utbildas enligt Horst Weins Funino-metod, en metod som handlar om spelintelligens och spelförståelse. Klubbarna ska enligt det föreslagna samarbetsavtalet spela en ”intelligent och vacker fotboll”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AFC United till Eskilstuna

Mer i ämnet