Länsstyrelsen räknar med att det finns mellan fem och tio lodjur i Sörmland. Foto: TT

Så ska varg och lodjur upptäckas

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 20 kameror kan komma att sättas upp i träd runtom i Sörmland. De ska hjälpa Länsstyrelsen att få en så bra bild som möjligt av hur många rovdjur vi har i länet.

Länsstyrelsen har fått tillgång till 20 kameror men det är inte säkert att alla sätts upp nu i vinter, då det är säsong för inventering av stora rovdjur.

– För Sörmlands del handlar det främst om inventering av varg och lodjur. Vi kommer att placera ut kameror utifrån de tips som vi får in från allmänheten, säger Sebastian Olofsson, inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Sörmland.

Viktigt med tips

Olofsson understryker vikten av att allmänheten hör av sig vid iakttagelser av exempelvis varg. Det blir svårt att sätta upp kamerorna på måfå. Men det måste inte vara en ”live-iakttagelse”.

– Det kan handla om en privatperson som upptäcker spår av ett stort rovdjur eller ett nyligen dödat djur som misstänks vara dödat av ett stort rovdjur, säger Sebastian Olofsson.

Nytt rapporteringssystem

Det finns ett nytt webbaserat system för inrapportering av djurobservationer, men man kan också ringa in. Inventeringsperioden för rovdjur börjar den första oktober.

Viltkamera

Kamerorna är ungefär 2x2 decimeter stora, batteridrivna och med rörelsesensor. Det går att ta stillbilder men också rörligt material kan spelas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.