Bilden är från ett annat tryckeri. Foto: Arkivbild/SVT

Tidningsjätte kräver tryckeri på 17 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tidskriftsföretaget Aller Media stämmer tryckeriet Sörmlands Grafiska på 17,6 miljoner kronor.

Aller Media hävdar att tryckeriet inte hållit sitt skriftliga löfte om att hålla Aller skadelöst vid eventuell efterbeskattning av så kallad tryckerimoms.

Högsta förvaltningsdomstolen slog tidigare i år fast att Skatteverket gjorde rätt som efterbeskattade Aller Media för felaktiga momsavdrag på tryckeriprodukter. Nu kräver alltså Aller pengarna från tryckeriet.

”Genast när Aller Media fick veta att momssatsen som Aller Media hade betalat var felaktig kontaktade Aller Media Sörmlands Grafiska och krävde återbetalning. Sörmlands Grafiska har således haft kännedom om Aller Medias misstagsbetalning och krav på återbetalning när Sörmlands Grafiska fick pengarna återbetalade från Skatteverket”, hävdar Allers juridiska representanter i stämningsansökan som lämnats in vid Nyköpings tingsrätt.

Fakta

Momstvisten

Före år 2010 betalade tryckerikunderna vid inköpen 25 procent moms som säljaren, tryckerierna, vidarebefordrade till Skatteverket.

Momsen gör tryckerikunden normalt sedan avdrag för i deklarationen. Efter den retroaktiva momssänkningen från 25 % till 6% kräver tryckerierna tillbaka mellanskillnaden 19 % för åren 2004-2007.

Under de åren behövde tryckerierna nämligen inte vidarebefordra den tillbakakrävda momsen till sina kunder. Först 2008 blev det lag på det. För att momsen ska bli rätt justerad kräver Skatteverket nu tryckeriernas kunder på den mellanskillnad som betalats ut till tryckerierna.

Skatteverket motiverar det hela med att det nu visat sig att tryckerikunderna bara hade rätt att dra av sex procents moms , inte 25 procent. Många drabbade kunder anser å sin sida att det är oskäligt att kräva att de vid inköpen skulle räkna med att momsen sex år senare skulle ändras retroaktivt.

Momsändringen

Efter en dom i EU-domstolen 2010 sänktes momssatsen för delar av tryckeriernas försäljning från 25 procent till 6 procent retroaktivt från och med 2004.

Enligt EU-domen ska ”framställandet av tryckta produkter” i vissa fall anses som omsättning av vara istället för omsättning av tjänst .

I Sverige innebär det att en del av tryckeriföretagens försäljning under sex år tillbaka i tiden ska beskattas med den lägre så kallade bokmomsen på 6 procent istället för den ordinarie momssatsen på 25 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momshärvan

Mer i ämnet