Foto: TT

Förlag stämmer tryckeri

Publicerad

Norstedts kräver tryckeriet Mediaplant på över 1,7 miljoner kronor.

En sänkning av momssatsen för tryckeritjänster har lett till en rad infekterade tvister mellan tryckerier och förlag. När tryckerierna fick tillbaka momspengar retroaktivt från Skatteverket krävdes samtidigt tryckeriernas kunder, förlagen, på samma summa. Pengar som de nu vill ha tillbaka från tryckerierna.

Nu kräver Norstedts tryckeriet Mediaplant på 1,7 miljoner kronor plus ränta för tryck av ljudböcker, enligt Svensk bokhandel.

Momshärvan

”Saknar grund”

– Vi anser att vi har ett rättmätigt krav mot Mediaplant, de vill inte betala och därför stämmer vi. I skatteprocesserna har domstolarna dessutom varit tydliga med att det inte är tillräckligt att ställa ut ett krav som bestrids av tryckeriet, säger Erica Wänelöf, förlagsjurist på Norstedts, till tidningen.

På Mediaplant avfärdar man Norstedts stämningsansökan.

– Den saknar helt grund och det kommer att framgå av den svarsinlaga vi kommer att komma med, säger Thomas Mohlkert, ordförande för Mediaplant, till Svensk bokhandel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momshärvan

Mer i ämnet