Momstvist på miljarder hotar svenska förlag och tryckerier

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljarder kronor står på spel i en konflikt som blossat upp mellan svenska tryckerier och deras största kunder – förlag och tidningar.

Det är en ändring av momsreglerna som lett till en komplicerad härva med flera hundra konflikter som involverar både svenska tryckerier, förlag, tidningar och Skatteverket.

Moms är tänkt att gå runt och inte vara en kostnad för företag.

Momshärvan

”Aldrig bra med retroaktiv lagstiftning”

Men när momsen på tryckeritjänster ändrades från 25 till sex procent fick svenska tryckerier tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket – men utan krav på att skicka de pengarna vidare till förlagen.

Trots att det alltså saknades möjligheter att ställa krav på tryckerierna att betala vidare pengarna till förlagen, så kräver nu Skatteverket pengarna från svenska förlag och tidningar. Och det handlar om en miljard sexhundra miljoner kronor.

– Det är aldrig bra när lagstiftning tillämpas retroaktivt, säger Lena-Liisa Tengblad vd på Grafiska företagens förbund, som förstår att tryckerierna begärde pengarna tillbaka när de kunde.

Situation Stockholm krävs på 590 000

Hittills har tryckerierna i hög utsträckning valt att inte betala vidare pengarna till förlagen och tidningarna. Och därför kommer nu Skatteverkets fordran till dem.

Några av de drabbade redaktionerna är:

Aller Media som krävs på ca 18 miljoner kronor.

Situation Stockholm krävs på 590 000 kronor

Bonnier tidskrifter krävs på 70 miljoner kronor.

Tidning Vi krävs på 1,2 miljoner kronor.

”Mer än hela vinsten”

– Om det verkligen är så att vi kommer att behöva betala de här pengarna kommer det att påverka oss mycket. Det motsvarar mer än hela vår väntade vinst i år, konstaterar Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör på VI.

På Svenska Förläggareföreningen har man hållningen klar.

Hundratals stämningar kan vänta

Föreningen rekommenderar sina medlemmar att kräva in pengarna från tryckerierna – om det så innebär hundratals civilrättsliga processer.

– Men det är förvånande att tryckerierna inte är mer måna om sina relationer till kunderna. Det finns ju tryckerier utomlands också, säger Pia Janné Nyberg, jurist på Svenska förläggareföreningen.

Hur konflikten ska kunna lösas är det ingen som vet.

Antingen kommer förlag och tidskrifter stämma tryckerier för att få in pengarna. Eller så kommer skatteverket i längden vara tvungna att släppa på kravet på förlag och tidskrifter.

”Skatteverket borde släppa kravet”

Oavsett är det många relationer i litteratursverige som påverkats av vad som skulle vara en enkel momsändring.

– Det finns bara förlorare i det här historien för varken tryckerier eller förlag har råd med den här typen av kostnader. Jag tycker att Skatteverket borde släppa på sina krav eftersom det är statens fel att det blivit så här, säger Sofia Wadensjö Karén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momshärvan

Mer i ämnet